1989, anul care a schimbat lumea | Cea mai mare diversiune din istoria României

Data publicării:
rev

Noua putere politică instalată la Bucureşti în decembrie 1989 a urmărit prin zvonuri şi informaţii false crearea unei stări de confuzie în rândul armatei şi aparenţa unui război civil cu scopul preluării puterii şi legitimării noilor lideri. Este concluzia procurorilor care au redeschis Dosarul Revoluţiei. După 27 de ani o instituţie a statului român afirma cât se poate de oficial că în decembrie 1989 a fost pusă la cale o uriaşă diversiune astfel încât Ion Iliescu şi cei din apropierea sa să poată prelua puterea. Procurorii spun că aceştia au determinat uciderea, rănirea prin împuşcare şi vătămarea fizică şi psihică a unui număr mare de români.

În comunicatul Parchetului scrie astfel: „Din actele dosarului rezultă că pentru păstrarea puterii, prin acţiunile desfăşurate şi măsurile dispuse, noua conducere politică şi militară instaurată după 22.12.1989 a determinat uciderea, rănirea prin împuşcare, vătămarea integrităţii fizice şi psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui numar mare de persoane."

Totul s-a întâmplat după un plan bine pus la punct, spun procurorii. Cei care au preluat puterea au dorit să creeze o stare de confuzie în rândul armatei si a populatiei inducand aparenţa unui război civil. Scopul era de a se legitima în faţa întregii ţări ca lideri ai Revoluţiei.

Dan Voinea, fost procuror militar: "Diversiunea pe care au practicat-o în decembrie 1989 este una de tip criminal pentru că, ca urmare a acestei diversiuni am avut mii de victime şi aici mă refer la morţi, la răniţi şi la cei lipsiţi de liberatate în mod ilegal."

La 27 de ani de la acele evenimente unii dintre actorii principali îşi văd liniştiţi de viaţă. Pe 8 decembrie, şeful Securităţii generalul Iulian Vlad şi şeful de cabinet al acestuia, generalul Aurel Rogojan au participat la lansarea unei cărţi. Pentru ei nu mai este niciun dubiu că totul a fost doar o diversiune.

Generalul Iulian Vlad confirmă concluzia procurorilor potrivit căreia teroriştii au fost nişte invenţii, iar vinovaţi pentru deschiderea focului au fost atât şefii armatei, cât şi politicenii care au preluat atunci puterea.

General Iulian Vlad, fost sel al Departamentului Securităţii Statului: "Din păcate s-au dat aceste ordine

-De către cine?

-La vârful comandamentului armatei.

-Cine a preluat armata?

-Generalul Militaru, generalul Stănculescu în primul rând, a fost fără dubiu. Decizia politică asta a fost, indiscutabil. Brucan, Iliescu, Roman and company."

General Aurel Rogojan, fostul sef de cabinet al generalului Iulian Vlad: "Aceste ordine de a se trage în populaţie, trebuiau să motiveze o cerere de intervenţie militară străină în sensul că în România situaţia a scăpat grav de sub control şi numai armatele prietene ale tratatului de la Varşovia pot să vină să instaureze ordinea. Am în facsimil o telegramă, celebra telegramă poloneză... În telegrama poloneză se scrie aşa: Din surse sovietice, ni s-a comunicat, Silviu Brucan şi Ion Iliescu în numele conducerii FSN au solicitat intervenţia militară sovietică..."

Din după-amiaza zilei de 22 decembrie procurorii spun că este este pusă la cale o avalanşă de diversiuni şi manipulări în centrul cărora este tocmai armata. Începe psihoza teroriştilor. Radarele armetei sunt buriate şi se creează ideea unui atac din aer cât şi de pe mare.

"Intensul război radioelectronic şi psihologic la care am fost supuşi ne-a dat imaginea unei iminente agresiuni aero-navale asupra teritoriului nostru şi navele au fost scoase pe mare să lupte cu acest "inamic". Am ordonat în noaptea de 23-24,12 ieşirea tuturor navelor de luptă în raioanele de alarmă şi de aici ocuparea dispozitivelor de apărare a porturilor şi platformelor petroliere (...). Aceste nave au descoperit cu radiolocatoarele ţinte navale şi aeriene asupra cărora au tras cu armamentul de artilerie, ţinte care apoi s-au dovedit false." (Raportul procurorilor)

Elocventă este înregistrarea în care generalul Ştefan Guşă, şeful marelui stat major, se miră când primeşte informaţia că mai multe elicoptere au fost doborâte în timp ce şeful Securităţii Iulian Vlad încearcă să afle cărei instituţii aparţin respectivele aparate de zbor.

Au doborât opt elicoptere

Opt elicoptere?

Opt

Numai la Timişoara

Nu la Timişoara, pe toată zona

Cine a săltat elicopterele?

Păi da, din interior...

Cine? Spune domle cine a săltat elicopterele ca să se tragă în ele!? De ce s-au ridicat elicopterele?

Păi cine le fi avut, unde le-a avut!

Ale teroriştilor

Care terorişti, domle, de unde au venit ăştia?!

Trupe speciale

Păi de unde?

Ori ale dânsului, ori ale mele trebuie să fie, altele nu sunt.

Ale dumneavoastră

Ale dumneavoastră... E foarte curioasă treaba asta!

Sunt de la dumneavoastră cu alte ordine!

Păi nu am decât trei elicoptere.

A fost doar un punct al diversiunii şi manipulării liderilor politici instalaţi în fostul Comitet Central şi ai şefilor armatei.

Televiziunea Română a fost unul dintre punctele cheie în planul diversionist menit să ajute noua putere instalată la Bucureşti. De aici au fost lansate zvonuri şi informaţii false cu privire la iminenţa unor atacuri teroriste, otrăvirea apei, aruncarea în aer a rezervelor de sânge sau atacarea unor instituţii şi unităţi militare. De aici oamenii au fost chemaţi să apere aceste instituţii deşi se trăgea puternic, făcând ca numărul morţilor la Revoluţie să crească considerabil.

Aceeaşi reţetă a fost aplicată şi la Ministerul Apărării Naţionale unde procurorii au identificat mai multe fapte de diversiune. Practic anumiţi şefi din armată au chemat militari să apere ministerul fiind întâmpinaţi cu foc tocmai de dispozitivul de pază instalat la minister.

Dan Voinea, fost procuror militar: "Erau menite aceste informaţii să acopere atacurile reale care erau ordonate atunci ca să provoace panică, să provoace haos, ca noua putere să poată să se instaleze sau mai bine zis să rămână în fruntea fostei administraţii comuniste, că asta s-a întâmplat."

Haosul a fost amplificat şi de faptul că civilii au fost înarmaţi şi lăsaţi liberi pe străzi, unii chiar de către armată.

Dumitru Dincă, revoluţionar: "În momentul în care dai arme la nişte oameni necunoscuţi, despre care nu ştii absolut nimic, oamenii ăia ce pot să facă?! Să ia armele şi chiar dacă nu omora pe nimeni, dar trăgeau cu ele în sus, făceau haos, făceau dezordine, induceau starea aia de agitaţie, de război, de teroare."

Dan Voinea, fost procuror militar: "Şi civilii au primit arme tot de la militari cu ordin să tragă la comanda lor. S-a întâmplat la televiziune, exista un maior şi un căpitan acolo în piaţa Dorobanţi cu un camion militar plin de arme şi i-au înarmat pe civili pe care apoi i-au condus în diverse case şi au zis trageţi când vă ordonăm noi."

Diversiunea şi-a redus intensitatea după executarea soţilor Ceauşescu, atunci când preluarea puterii de către Ion Iliescu şi apropiaţii săi devenise deja ireversibilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri