25 de ani de la execuția soților Ceaușescu 

Data publicării:
PROCES-CEAUSESCU-INCORECT-INSCOP

25 Decembrie 1989, prima zi de Crăciun. Începea să se instaleze liniştea, după zile întregi de haos. Titlurile ziarelor anunţau victoria împotriva dictaturii: „Doborârea tiraniei - cel mai splendid dar pe care şi l-a oferit poporul român de Crăciun”.

La 80 de kilometri de Capitală, la Târgovişte, la ora 13 şi 20 începea procesul lui Nicolae şi al Elenei Ceauşescu, judecaţi de un tribunal militar excepţional. La 14 şi 30 de minute, procesul se termina. După alte zece minute, instanţa îi condamna la moarte. Pe toată durata procesului, Nicolae Ceauşescu nu a recunoscut legitimitatea completului de judecată.

Judecătorul a admonestat-o în repetate rânduri pe Elena Ceauşescu şi i-a reproşat titlurile academice furate.

Nicolae Ceauşescu a fost întrebat insistent şi despre banii depozitaţi în străinătate. Patru sute de mii de dolari în conturi din Elveţia, a spus judecătorul. La zece minute de la pronunţarea sentinţei, cei doi au fost duşi în faţa plutonului de execuţie şi împuşcaţi. Elena Ceauşescu a cerut să nu fie separaţi şi legaţi la mâini.

„Dacă vreţi să ne omorâţi, ne omorâţi pe amândoi! Nu, nu ne legaţi, nu e nevoie să ne legaţi! Nu, nu ne legaţi. Mă, copii, mă, mă copii!”, a spus Elena Ceaușescu. Ziua aceea de Crăciun s-a încheiat cu românii în faţa televizoarelor, aşteptând filmul TVR despre proces şi execuţie.

Despre verdictul din procesul soţilor Ceauşescu a existat şi o altă versiune, susţinută de Asociaţia 21 Decembrie. Cum că Ion Iliescu ar fi cerut comutarea pedepsei cu moartea în detenţie pe viaţă. Revoluţionarii au prezentat copia unui presupus decret semnat de Ion Iliescu, dar nu au putut face dovada cu un document original. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri