Dumitru Mazilu: Dacă mă chema Gorbaciov să predau Drept la KGB, mă duceam

Data publicării:
dumitru mazilu

„Tot timpul am fost cadru didactic și am predat, ceea ce am spus și la Geneva după ce am ieșit din penitenciar. Era februarie 1990, când la Moscova era încă Gorbaciov. Răspunsul meu a fost că dacă mă cheamă să predau drept la KGB, mă duc. Pentru că cei care lucrează în sistemul de represiune trebuie să respecte drepturile omului”, a declarat Dumitru Mazilu la Digi24.

„Sigur, toți au aplaudat și au zis că e foarte bine. Deci, au fost momente în istoria noastră care au convins pe unii să aibă o anumită opțiune, pe alții să aibă alte opțiuni”, a punctat Dumitru Mazilu.

Cine este Dumitru Mazilu

Dumitru Mazilu a absolvit a urmat timp de câteva luni, în 1952, o școală de ofițeri de securitate, fiind avansat la gradul de locotenent-major. Apoi a absolvit în anul 1959 Facultatea de Drept a Universității din București. Urmează cursuri de doctorat în drept, obținând titlul științific de Doctor în drept al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în anul 1964 cu teza "Funcțiile educative și coercitive ale statului".

Din anul 1964, Dumitru Mazilu lucrează ca profesor de drept la Academia de Științe Politice și Sociale "Ștefan Gheorghiu" din București și ca profesor de drept internațional la Școala de ofițeri de Securitate de la Băneasa. Este avansat în grad până la colonel al trupelor de securitate.

Apoi, în perioada 1965-1966, Dumitru Mazilu deține funcția de director al Școlii de ofițeri de Securitate de la Băneasa, ulterior intrând în diplomație și ajungând reprezentant al României la ONU.

În calitatea sa de raportor ONU scrie un raport critic despre situația drepturilor omului în România. Autoritățile de stat din România i-au interzis să părăsească țara pentru a-l împiedica să-și facă public raportul. Între anii 1986-1989, a fost pus sub stare arest la domiciliu, ca urmare a criticilor cu privire la încălcarea drepturilor omului aduse regimului comunist din România.

Este concediat din Ministerul Afacerilor Externe în anul 1987 și i se retrage pașaportul diplomatic. În mai 1987, guvernul României trimite o scrisoare la ONU, în care arată că Dumitru Mazilu a suferit un atac de cord și este grav bolnav.

În noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989, în plină revoltă populară la adresa regimului comunist, Dumitru Mazilu este ridicat de la domiciliul său din București, împreună cu soția și fiul său, de către organele de represiune ale Securității și dus la închisoarea din Alexandria. La 22 decembrie 1989, regimul Ceaușescu este înlăturat, iar Dumitru Mazilu este eliberat din închisoare. În aceeași zi, Dumitru Mazilu ajunge la clădirea Comitetului Central, după grupul condus de Ion Iliescu. Dumitru Mazilu a luat cuvântul din balcon, afirmând că vine din beciurile Securității. Cooptat inițial în conducerea Consiliului Frontului Salvării Naționale, la scurt timp Dumitru Mazilu intră în conflict cu Ion Iliescu, pe care îl acuză că a „furat” revoluția și părăsește acest organism.

Citiți și: 

1989, anul care a schimbat lumea. E nevoie de un muzeu al comunismului?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri