Imagini document. 1982: Casa Poporului înlocuieşte Schitul Maicilor. Transmutarea, „un succes deplin”

Data publicării:
1989

Biserica Schitul Maicilor, „un exemplu strălucit și nealterat al stilului arhitectonic brâncovenesc”, a fost construită în 1726. În 1982, în locul în care se afla ea iniţial, a început construcția Casei Poporului. Schitul Maicilor a fost mutat datorită „grijii patriotice pentru salvarea patrimoniului”, după cum arăta propaganda comunistă.

Planul îndrăzneț al strămutării atestă nu numai dragostea pentru istoria patriei, ci și competența admirabililor noștri specialiști în construcții”, relata presa vremii.

La final, se declamă succesul deplin al transmutării nepreţuitului monument la 245 de metri distanţă de locul original al construcţiei:

Dispunem acum de o experienţă care dovedeşte că la sistematizarea localităţilor putem păstra toate comorile culturale ale trecutului.

Mulţi din cei care vor trece în anii următori pe această frumoasă stradă, înnobilată de prezenţa unui nepreţuit monument, nu vor mai şti că biserica s-a aflat cândva la o depărtare de 245 de metri.

Succesul deplin al transmutării unui vechi monument arhitectonic în Bucureşti reafirmă admirabila tradiţie constructivă care a realizat aici, în acest colţ al Capitalei, o punte între ziditorii ţării de la începutul veacului al XVIII-lea şi constructorii de la sfârşitul celui de-al XX-lea.

La Digi24 continuă campania „1989, Anul care a schimbat lumea”. Vă prezentăm imagini document din perioada comunistă, fragmente din jurnalele de actualități și din filmele de propagandă.

În fiecare zi, timp de un an, pentru cei care au trăit în comunism, dar mai ales pentru cei care astăzi au 25 de ani, Digi24 vă prezintă „Imaginile comunismului”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri