Imagini document. Discursul Regelui Mihai din 1946

Data publicării:
discurs regele mihai inainte de abdicare

„Sunt fericit să primesc pe corespondenții principalelor agenții și ziare națiunilor unite și a rețelelor neutre. Sunt sigur că ați avut posibilitatea să vă dați seama de dârzenai cu care Armata Română a luptat cu germanii pentru eliberarea țării și spiritul de camaraderie ce unește trupele române și Armata Rusă în lupa lor împotriva inamicului nostru comun. Această luptă încomun constituie începutul unei politici de bună vecinătate și încredere reciprocă între România și Rusia Sovietică și al cooperării noastre sincere cu toate națiunile unite”, a declarat Regele Mihai.

10 mai, ziua Regelui, aceasta era ziua națională a României, până la venirea comuniștilor la putere, la jumătatea secolului trecut. Sărbătoarea se mai numea și Ziua Triplei Coroane, fiind legată de trei evenimente cruciale din istorie: sosirea în ţară a primului rege, proclamarea indendenţei și încoronarea lui Carol I. Digi24 vă prezintă astăzi istoria acestei zile extrem de importante pentru statul român modern.

La Digi24 continuă campania „1989, Anul care a schimbat lumea”. Vă prezentăm imagini document din perioada comunistă, fragmente din jurnalele de actualități și din filmele de propagandă.

În fiecare zi, timp de un an, pentru cei care au trăit în comunism, dar mai ales pentru cei care astăzi au 25 de ani, Digi24 vă prezintă „Imaginile comunismului”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri