Luptătorii antitero din 1989 cer adevărul despre Revoluție

Data actualizării: Data publicării:
imagini revolutie

Foştii luptători USLA, trupele antiteroriste de dinainte de Revoluţie, cer să afle adevărul din spatele uciderii a şapte militari care au fost trimişi în decembrie 1989 să apere sediul ministerului Apărării. Astăzi au fost comemoraţi soldaţii ucişi acum 27 de ani chiar de către colegii lor militari care se aflau în faţa ministerului. Doar procurorii militari ar putea să mai spună cine a dat ordinul şi cine a confundat trupele antitero cu o bandă de terorişti.

Romulus Gârz vine în fiecare an la monumentul luptătorului antiterorist ridicat în memoria celor şapte militari USLA ucişi în decembrie 1989. El a făcut parte din echipa trimisă să apere Ministerul Apărării Naţionale şi se află printre cei cinci norocoşi care au reuşit să scape cu viaţă. Romulus Gârz îşi aduce aminte perfect de ordinul primit acum 27 de ani: să apere ministerul de terorişti.

„Când am ajuns aici am respectat înţelegerea făcută între şefii noştrii şi cei de la MApN. Am făcut cele trei semnale. Trebuia să fie recunoaşterea de către cei din faţa MApN a noastră, dar asta a însemnat declanşarea focului de către cei din faţa fostului MapN”, spune col. (r) Romulus Gârz, supravieţuitor al atacului asupra trupelor USLA.

Fostul ofiţer antitero spune că aşteaptă ca dosarul Revoluţiei, recent redeschis, să-i scoată la lumină pe cei care au dat ordinul ca militarii care păzeau ministerul să deschidă focul asupra lor.

De ce s-a întâmplat ca o parte din structurile militare să tragă în uslaşi? De ce au murit uslaşii? Cine a dat ordinul? Pe ce considerente? Aici sunt întrebările la care noi aşteptăm răspuns. Sunt 27 de ani şi nu am aflat absolut nimic concret şi să fie traşi la răspundere cei vinovaţi”, adaugă el.

Am speranţa, personal, că dosarul Revoluției din decembrie 1989 va face lumină atât pentru istorie, cât şi pentru justiţia statului democratic român, a lucrurilor care s-au întâmplat aici acum 27 de ani”, a spus Eduard Hellvig, directorul SRI.

Autorităţile care au preluat puterea după 22 decembrie 1989 au declarat că uciderea trupelor USLA a fost un accident nefericit. Procurorii militari vor reciti toate declaraţiile date despre acest incident şi vor reaudia o parte din martori. Procurorul General al României spune că dosarul Revoluţiei va primi o soluţie până la sfârşitul anului viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri