Revoluția de la 1989, în documentele Ambasadei Poloniei: Ion Iliescu şi Silviu Brucan au cerut intervenţia Armatei sovietice în România

Data publicării:
polonia-document-revolutie

Cunoscut publicului românesc încă de acum patru ani, documentul original al mesajelor cifrate trimise de Ambasada Poloniei la Bucureşti către centrala din Varşovia a fost publicat în premieră pe pagina de Facebook a reprezentanţei diplomatice. În primul mesaj, transmis pe data de 23 decembrie 1989, unul dintre diplomaţii polonezi relatează ceea ce i s-a spus de către un diplomat de la Ambasada URSS-ului la Bucureşti:

"În numele Frontului Salvării Naţionale, Ion Iliescu şi Silviu Brucan au solicitat ajutor militar Ambasadei URSS, pentru că singuri nu se vor descurca. Fără să aştepte răspunsul, FSN a anunţat la TV că Ambasada a promis ajutorul." Diplomatul precizează că URSS a răspuns că "sunt gata să acorde orice fel de ajutor cu excepţia intervenţiei trupelor."

Mesajele se succed cu rapiditate şi sunt trimise chiar mai multe depeşe într-o singură zi. Acestea se concentrează mai mult pe analiza evoluţiei Frontului Salvării Naţionale de la o structură nesigură, la una care acaparează tot mai mult puterea. Unul dintre mesaje din data de 24 decembrie precizează:

"Caracteristic: atac numai la "clica Nicolae Ceauşescu". FSN chemă la sprijinirea Armatei şi a Ministerului Afacerilor Interne şi a serviciului de securitate, care s-au declarat de partea poporului. În declaraţia FSN despre preluarea puterii se solicită ministerului să funcţioneze în mod normal. Asta înseamnă că miezul vechii structuri, deşi fără Nicolae Ceauşescu, a rămas neschimbat.", continuă analiza diplomaţilor polonezi.

Mesajele trimise la Varşovia vorbesc în continuare despre rolul fundamental jucat de radioul şi televiziunea publice în desfăşurarea evenimentelor. Diplomaţii polonezi menţionează şi simpatia de care se bucura Ambasada ţării lor în rândul populaţiei care ieşise pe străzi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri