„Revoluția română. De ce a curs sânge”, reportajul care încheie campania Digi24 „1989. Anul care a schimbat lumea”

Data actualizării: Data publicării:
Elena Tanase

Seria finală a campaniei „1989. Anul care a schimbat lumea” va putea fi urmărită începând de luni, 16 decembrie 2019, în jurnalele de știri Digi24. Proiectul editorial, semnat de Elena Tănase, se încheie printr-o serie de reportaje dedicate Revoluției Române din 1989.

“În urmă cu 30 de ani, revolta românilor începută la Timişoara a cuprins toată ţara. A fost atât de puternică încât a spulberat dictatura comunistă. Foşti oficiali ai regimului totalitar nu au dispărut complet de pe scena publică, dimpotrivă. Dar hotărârea românilor de a avea pluralism politic, libertate de exprimare, libertatea de a călători şi de a-şi conduce propriile afaceri a câştigat. De aceea vorbim de o revoluţie, în sensul clasic, istoric şi politic, al termenului”, explică jurnalista Elena Tănase. În plus, adaugă ea, „Revoluţia Română din decembrie 1989 a înlocuit totalitarismul cu libertatea într-o confruntare care ar trebui studiată în detaliu în şcoli.

De altfel, luni, pe 16 decembrie, la Colegiul Național Spiru Haret, se încheie și seria prezentărilor pe această temă pe care le-am susținut în ultimele luni la Liceul Teoretic Național și colegiile Gheorghe Lazăr și Cantemir Vodă. Modelele de curaj şi solidaritate manifeste în acele zile sunt ca aerul de munte, curăţă şi înviorează, orice vârstă sau profesie ai avea, oricine ai fi, oriunde ai fi. Iar în al doilea rând, mecanismele totalitare care au dus la ororile represiunii de la Timişoara, Cluj, Sibiu, Bucureşti trebuie desfăcute şi explicate minuţios astfel încât ura, frica şi dispreţul faţă de viaţa şi timpul oamenilor să nu mai devină niciodată politici publice, nicăieri în lume, niciodată”.

Sâmbătă, pe 21 decembrie, la ora 21:00, Digi24 va difuza documentarul de lung metraj „REVOLUŢIA ROMÂNĂ. De ce a curs sânge”, realizat de Elena Tănase. Acest demers jurnalistic de amploare expune angrenajul politic care a dus în decembrie 1989 la vărsare de sânge şi maniera în care teroarea supralicitată de Nicolae Ceauşescu a avut un exact paradoxal: eliberarea de frică a victimelor.

Documentarul prezintă interviuri și mărturii cu impact emoțional și urmărește povestea curajului și a sacrificiului a zeci și sute de români din decembrie ‘89: de la medicii din Timișoara, care au primit în câteva ore peste 300 de împușcați, dintre care mai mult de 50 au murit, până la cei care au strigat primii la Timișoara, Cluj și București „Jos Ceaușescu!” și „Jos comunismul!”.

Sunt intervievați, de asemenea, și supraviețuitori ai diversiunii teroriste de după 22 decembrie 1989, cea soldată cu peste 800 de morți. De la ora 22:00, programul Digi24 continuă cu o ediție specială în care Elena Tănase va dezbate în ce măsură, controlul și frica, dominante în regimul comunist, și-au păstrat importanța și în zilele noastre.
Duminică, pe 22 decembrie, de la ora 20:00, Digi24 celebrează 30 de ani de la căderea comunismului și 30 de ani de libertate printr-o ediție specială a Jurnalului de Seară.

Cosmin Prelipceanu va dezbate alături de invitații săi, chiar din Piața Revoluției, ce s-a întâmplat în decembrie 1989 şi în ce măsură societatea românească a reuşit să vindece traumele dictaturii. În continuare, începând cu ora 23:00, documentarul „REVOLUŢIA ROMÂNĂ. De ce a curs sânge”, realizat de Elena Tănase va fi difuzat în reluare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri