Sari la conținut

SONDAJ. Românii consideră că procesul și executarea soților Ceaușescu au fost nedrepte

Barometrul de opinie, realizat la comanda cotidianului Adevărul mai arată că 80% dintre români nu ştiu adevărul în legătură cu ce s-a întâmplat în decembrie 1989.

 

Şapte din zece români consideră că procesul soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, de pe 25 decembrie 1989, a fost unul incorect. Îi contrazic 13% dintre cei chestionaţi, care sunt de părere că judecarea celor doi a fost bine făcută.

În ceea ce priveşte execuţia celor doi dictatori, 70,7% dintre români o condamnă şi doar 10,7% consideră că a fost un verdict corect.

Datele barometrului INSCOP arată că doar puţin peste un sfert dintre români cred că ştiu adevărul despre Revoluţie, iar aproape 80% declară că nu cunosc cum au stat cu adevărat faptele.

Un român din trei consideră că evenimentele de acum 25 de ani au fost o lovitură de stat, dată de persoane care au încercat să îl îndepărteze pe Nicolae Ceauşescu de la putere. 33,4% sunt de părere că au reprezentat voinţa poporului român, care s-a revoltat împotriva sistemului comunist, iar 20,9% văd totul care pe o consecinţă a deciziei luate de marile puteri de a desfiinţa sistemul comunist din regiune.

Potrivit sondajului, cei mai mulţi dintre români consideră că evenimentele din decembrie 1989 au fost iniţiate din interiorul ţării, în timp ce 36% au convingerea că au fost orchestrate din afara României.

Sondajul a fost realizat, la comanda ziarului Adevărul, în perioada 27 noiembrie - 2 decembrie, pe un eşantion de 1076 de persoane. Marja de eroare a fost de plus minut 3 la sută.