Timișoara devenea în urmă cu 25 de ani primul oraș liber de sub comunism

Data publicării:
20-decembrie-1989-balconul-operei-timisoara-2

Sirena liberăţii s-a auzit azi, timp de trei minute, în centrul Timişoarei, în memoria eroilor doborâţi de gloanţele Armatei şi Miliţiei. Cei are au trăit acele momente îşi amintesc cu inima strânsă ce s-a întâmplat.

„Groaznic. Nici nu vreau să-mi amintesc. A fost cumplit”, spune o timișoreancă.

„Mi se pare ceva necesar să ne amintim de momentul ăla. Prea multe amintiri frumoase nu am”, spune un bărbat.

Tinerilor de azi, nici prezenţa câtorva martori ai acelor vremuri, nici sunetul sireniei din Piaţa Victoriei nu le spun nimic.

„Nu ştiu, dar a fost un sunet asurzitor. Dar chiar nu ştim de ce. Nu ştiu, poate ceva în legătură cu concertul sau... nu ştiu”, spune o tânără.

Tot astăzi, unii dintre cei care au luptat în stradă pentru democraţie au devenit cetăţeni de onoare ai Timişoarei.

Pe 20 decembrie 1989, după trei zile de proteste şi sute de morţi şi răniţi, centrul Timişoarei a fost cucerit de muncitori şi de studenţi. Sub presiunea străzii, a fost creat Frontul Democratic Român, care a proclamat Timişoara drept primul oraş liber de comunism. În cursul nopţii, autorităţile au adunat mii de muncitori din Oltenia, i-au înarmat cu bâte şi i-au trimis cu trenurile la Timişoara. A fost o grşeală uriaşă, fiindcă oamenii au descoperit că cei împotriva cărora au fost trimişi să intervină nu sunt nici huligani, nici trădatori, ci muncitori şi studenţi care nu mai voiau dictatură. Aşa se face că protestele au cuprins tot Banatul, iar pe 21 decembrie, unda de şoc lovea în plin Bucureştiul, centrul de putere al lui Nicoale Ceauşescu.

Citiți și:
Ultimele scrisori către „Marele Cârmaci”. Românii îi cereau lui Ceaușescu lemne de foc și piese de schimb pentru Dacii
25 de ani de la Revoluție. Povestea uneia dintre primele persoane împușcate la Timișoara
19 decembrie 1989, a patra zi de luptă pentru libertate: spitalele se umplu de răniți
Cum au trăit primele zile ale Revoluției din`89 Cristian Tudor Popescu, Ana Blandiana, Bogdan Naumovici şi Emil Hurezeanu?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri