1990. Emil Hurezeanu relata despre primii provocatori din Piața Universității

Data publicării:
piatauniv

Emil Hurezeanu: „Bună seara. În Piaţa Universităţii din nou, unde să fim în altă parte? Este 14 mai 1990. Sunt mii de persoane acum în Piaţă. Încă nu s-a lăsat seara peste Bucureşti.

Încep cu ce s-a întâmplat în mod neobişnuit astăzi în Piaţa Universităţii. Către ora 12.00-13.00, deci la prînz, la un moment dat, în perimetrul de corturi bine demarcat din faţa Teatrului Naţional, unde se află cei 56 de oameni care fac greva foamei, a intrat un necunoscut. Acesta s-a adresat nervos, chiar agresiv unui bărbat din cei care fac greva foamei. Mai exact unui timişorean. L-a întrebat cine îi plăteşte pe cei care fac greva foamei, cum şi când.

La reacţia, bineînţeles, iritată a celui întrebat necunoscutul l-a lovit pe grevist cu lovituri de picior şi chiar a încercat să îl apuce de gât. Apoi imediat agresorul a luat-o la fugă în direcţia Ministerului Agriculturii. Imediat câteva sute de persoane s-au grupat în faţa celor două intrări, intrarea principală şi alta laterală în clădirea Ministerului Agriculturii, cerând să îi vadă pe cei care au dispărut în interior, în clădire. Nu au primit nici un răspuns.

Pe la ora 14.00, în mod cu totul neaşteptat, a apărut în faţa Ministerului Agriculturii, în uniformă cu toate galoanele, generalul Bîtlan care este comandantul Poliţiei Capitalei. A pătruns în clădirea Ministerului, de unde a ieşit după vreo 20 de minute, declarând mulţimii din ce în ce mai enervate din faţa Ministerului Agriculturii, că persoanele dispărute în interiorul Ministerului nu se mai află în clădire.

Generalul Bâtlan a mai spus că va da toate explicaţiile legate de acest incident la ora 16.00. De ce n-a mai apărut generalul Bâtlan la ora 16.00, aşa cum promisese? El nu a fost de găsit nici la Poliţia Capitalei la ora 18.00 unde l-am căutat personal. S-a vehiculat aici în Piaţă o speculaţie, o presupunere potrivit căreia întregul incident ar fi fost o provocare”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri