Ce s-ar fi întâmplat dacă punctul 8 al Proclamaţiei de la Timișoara ar fi fost adoptat?

Data publicării:
JURNALUL DE SEARA TIMISOARA

Ce s-ar fi întâmplat dacă Proclamația de la Timișoara ar fi fost adoptată în 1990? Iată ce au răspuns invitații „Jurnalului de Seară”:

Valeriu Turcan, consultant politic, fost consilier prezidențial: „De numele lui Ion Iliescu au fost legați câțiva ani de stagnare, puteam să fim mult mai în față și decalajul ăsta s-a văzut și în momentul aderării la NATO”.

Radu Carp, secretar executiv PNL: „În alte țări vecine, fosta nomenclatură s-a transformat în partid socialist. Nu cred că ar fi influențat foarte mult felul în care clasa politică a arătat în România, probabil că a avut un efect simbolic. Cei de la Timișoara se gândeau și la alte persoane din eșalonul comunist. Probabil că dacă s-ar fi adoptat această declarație, Iliescu n-ar mai fi fost (atunci) președintele României, dar ar fi fost undeva prin anul 2000. Să ne uităm ce s-a întâmplat în țările vecine: acolo unde cerința pentru lustrație a fost foarte mare, a adus probleme suplimentare. Gestionarea trecutului e un element destul de complicat. La acest test toate țările foste comuniste au eșuat. România poate că ar fi rezolvat o problemă, dar problemele de recrutare a elitei politice ar fi fost la fel”.

Nicolae Ivăşchescu, membru PMP: „A fost o pierdere pentru România pentru că nu s-a dat această lege, la momentul respectiv a fost o piedică. Dacă intra această lege în vigoare, clasa politică și România erau în altă parte în momentul de față”. 

Citiți și:

1990 - Anul 0, era noastră. Ce a însemnat Proclamația de la Timișoara?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri