INTERVIU. Regretele lui Petre Roman, la 25 de ani de la Mineriadă 

Data publicării:
roman interviu

„Sigur că cei care au comis cele mai grave violențe, la Poliţie, la Ministerul de Interne, ei ar fi trebuit cu adevărat să fie arestaţi şi trimişi în judecată. Or, dintre aceia, din câte ştiu eu, aproape nimeni n-a fost în cele din urmă preluat, inculpat și judecat, recunoaște fostul premier”, spune Petre Roman într-un interviu acordat Elenei Vijulie în cadrul campaniei Digi24 „1990 - anul 0 era noastră”.

Reținerile și arestările au continuat însă și după momentul 13 iunie, iar la 13 iulie 1990, o lună mai târziu, a avut loc în București o mare manifestație prin care se cerea eliberarea celor arestați. Printre cei arestați se număra și liderul studenților din Piața Universității, Marian Munteanu, care mai întâi a fost spitalizat, apoi a revenit în arest. Petre Roman nu-și mai aduce aminte exact cum au stat lucrurile. „Bine, Marian Munteanu....ulterior, lucrurile au cunoscut o evoluție destul de curioasă”, apreciază fostul premier. „E clar că după cum s-au făcut aceste rețineri, foarte masiv și, în cele din urmă, abuziv, pentru că n-au fost trimiși, potrivit procedurilor, în judecată, este clar că cei care le-au operat au gândit altfel”, spune Petre Roman.

Aveați cunoștință că la Măgurele, de pildă, au fost reținute 1.000 de persoane? l-a întrebat Elena Vijulie pe fostul premier. „E foarte, foarte ciudat că lucrul ăsta s-a menținut. Mie nu mi-au fost raportat niciodată. Vă dați seama că o asemenea raportare nu se putea face prin viu grai. Mie trebuia să mi se raporteze pe baza unui document. Un asemenea document nu există”.

Oficial, evenimentele din 13-15 iunie s-au soldat cu șase morți. Circa 100 de morminte ale unor persoane neidentificate care au apărut însă la Cimitirul Străulești 2 după evenimentele din 13-15 iunie. „Această chestiune, despre care am auzit mult mai târziu, când eram în mod evident în opoziție cu cei care guvernau, e sub semnul întrebării, dintr-un anume motiv: pentru ca lucrul ăsta să se întâmple așa, fără nicio urmă, ar fi trebuit ca familiile celora care ar fi decedat să aibă un interes să nu vorbească, ceea ce este absurd”, spune Petre Roman.

Sau să fie amenințate să nu vorbească, a menționat Elena Vijulie. „Toți, niciunul să nu aibă niciun fel de curaj, din cei 60, niciunul nu a avut curaj! Nu-i credibil lucrul ăsta. (...) De aceea, am o anumită reținere”, a explicat fostul premier.

Retrospectiv, regretați ceva din acele zile? Ceva ce ați făcut sau n-ați făcut dumneavoastră? l-a întrebat Elena Vijulie.

Iată ce a răspuns Petre Roman: „Nu, din punct de vedere legal, nu. Din punct de vedere politic, ceea ce spun, inclusiv oameni apropiați, este că n-aveai decât să lași lucrurile așa cum erau și n-aveai belea! E, nu-mi prea stă mie în caracter să mă fac să nu văd. Și vă spuneam...Într-un fel, într-un fel, sigur că da...De la sine nu știu dacă Piața Universității s-ar fi...adică ar mai fi fost încă...mizeria aia inacceptabilă...Dar am fi deschis Parlamentul, primul parlament cu adevărat liber ales (...), primele instituții democratice în condițiile în care unei contestări de tip cu totul marginal și...da'...poate că lăsaţi acolo, în suc propriu, cum zicea cineva, nu mi-a plăcut deloc lucrul ăsta, dar am avut o dovadă a dreptății mele, așa cum vă spuneam, la votul din 29 iunie pentru învestirea guvernului Roman”.

Elena Vijulie: Adică spuneți că mai bine n-ați fi insistat cu evacuarea decât să începeți învestitura cu o Mineriadă?

Petre Roman: Spun mulți....Evident că (ar fi fost) mult mai bine, dar pe de altă parte, mă rog, toată frământarea mea era legată de domnule, nu se poate, hai să intrăm cu capul sus în democrație, am avut alegeri, avem instituții, parlament, președinte, tot ce vrei, hai să intrăm cu capul sus, facem un guvern, ne-apucăm de o treabă minunată, ce-i mizeria asta?! Ca să înțelegeți starea mea de spirit ca prim-ministru!”, a menționat fostul premier.

După redeschiderea dosarului Mineriadei, în februarie 2015, ca urmare a unei decizii CEDO, Petre Roman nu a mai fost chemat să depună mărturie. Există deja o mărturie a sa, dată în fața unui procuror militar în perioada când era președinte al Senatului.

Urmăriți în materialul video de mai sus interviul integral realizat de Elena Vijulie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri