Klaus Iohannis: Să iertăm evenimentele din 28-29 ianuarie 1990, dar să nu le uităm

Data publicării:
27019

 

(Foto: presidency.ro)

„Astăzi s-au împlinit 25 de ani de la evenimentele dramatice din iarna anului 1990, când, la București, sediile partidelor istorice și ale ziarelor critice la adresa Puterii au fost atacate și devastate de mineri, iar protestului civic i s-a răspuns cu ură și violență. Reprezentanți ai Puterii de atunci au instigat unele categorii sociale împotriva altora, cât și a celor care își strigau nemulțumirea. Imagini cu Bucureștiul acelor zile, preluate de presa internațională, au reprezentat o pată pe obrazul tinerei noastre democrații. Îmi doresc ca pacea și solidaritatea dintre noi să ne facă să iertăm acele momente, dar să nu le uităm”, a scris președintele Klaus Iohannis pe contul de Facebook.

La 28 ianuarie 1990, la Bucureşti a avut loc prima mare manifestaţie a partidelor istorice împotriva lui Ion Iliescu şi a Frontului Salvării Naţionale, organismul de stat ajuns la putere după răsturnarea dictaturii. Protestul a fost provocat de hotărârea FSN de a se transforma în partid politic. Exista temerea că, în acest fel, partidul-stat din vremea comunismului se va menţine sub altă denumire. Demonstraţia din faţa Palatului Victoria a devenit tensionată când în piaţă au apărut şi susţinătorii FSN. În plus, câteva mii de muncitori şi 5.000 de mineri din Valea Jiului au venit la Bucureşti în sprijinul Frontului. Situaţia a degenerat a doua zi, 29 ianuarie, când manifestanţii pro-FSN ameninţă să ia cu asalt sediul PNŢCD şi să îl lovească pe liderul Corneliu Coposu, un om care întruchipa pe deplin rezistenţa în faţa comunismului.

La 25 de ani de la primul an de libertate, Digi24 continuă proiectul său major de prezentare a istoriei recente. După ce am explicat cum s-a instalat, cum a evoluat şi cum s-a prăbuşit comunismul în România, în acest an explicăm ce s-a întâmplat în 1990, momentul 0 al României libere. Reuşitele şi eşecurile celui mai complicat an postdecembrist sunt rădăcinile a ceea ce trăim în prezent. Digi24 adună experienţa a 25 de libertate și explică 1990 - anul 0, era noastră.

Citiți și:
1990 - Anul 0. Ion Iliescu la Digi24: Nu am ce să-mi reproșez. Dimpotrivă
1990 - Anul 0. Emil Hurezeanu: Sloganul „Moarte intelectualilor” era mugetul de cavernă al bolșevismului primar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri