ANALIZĂ BUSINESS CLUB. Câte ministere ar putea avea viitorul Guvern Ponta

Data publicării:
04122012 20m 20ministere 20ponta-36828

Premierul Victor Ponta a declarat că în viitorul Executiv, care s-ar putea forma după 9 decembrie, s-ar putea regăsi un ministru al infrastructurii, să se ocupe de marile proiecte şi să fie un ministru cu portofoliu, nu unul delegat.

E ultima poziţie dintr-o listă lungă de ministere care ar urma să se înfiinţeze sau să se reînfiinţeze.

A mai fost anunţat un minister al Controlului, refacerea ministerelor Turismului şi tineretului, chiar a existat ideea de a face un nou minister de Finanţe, pentru exterior.

În plus, ministerul Economiei ar putea fi spart în bucăţi. Şi din această operaţiune de unu plus unu plus unu şi aşa mai departe, ar putea reieşi un Cabinet supradimensionat. Iar Executivul de acum cu 15 miniştrii cu portofoliu şi patru delegaţi ar putea să pară un liliputan.

Crește aparatul guvernamental, cresc costurile

Nu ar fi un capăt de ţară dacă ar fi mai mulţi miniştri. Trebuie împrăţite posturi... problema este că o dată cu ministerele sau cu funcţiile de miniştri pentru cei delegaţi, vin aparatele de stat. Personalul, căci un minitru nu poate să centreze şi să dea cu capul. Are nevoie de oameni cu care să lucreze.

În plus, s-ar putea să asistăm la o creştere a personalului bugetar. Este inevitabil, orice ar spune oficialii. Experienţele anterioare nu arată prea bine. Nu dăm anii şi numele cabinetelor pentru a nu fi acuzaţi de partizant.

Dar într-un ciclu electoral numărul bugetarilor a crescut de la 900.000 la aproape 1,4 milioane. Cheltuielile cu salariile crescuseră de la 5% din PIB la peste 8% şi este vorba de un produs intern brut care între timp aproape că se dublase. Problema este că trăim vremuri în care nu ne permitem să fim largi la pungă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri