APD a lansat o campanie pentru alegeri corecte

Data publicării:
stampila 20vot 20mfax-37215

Asociația Pro Democrația (APD) a anunțat azi că pune la dispoziția cetățenilor un serviciu Telverde cu acces gratuit, 0800.070.100, și platforma online www.alegericorecte.ro pentru a sesiza nereguli și fraude din timpul alegerilor parlamentare.

Linia telefonică va fi disponibila sâmbătă, 8 decembrie, între orele 9 – 20, și duminică, 9 decembrie, între orele 7 – 23, și va putea fi utilizată de cetățeni și pentru a obține informații referitoare la detalii tehnice legate de procesul electoral. Sesizările vor fi direcționate către instituțiile relevante și vor fi urmărite de specialiștii APD.

Hartă interactivă pentru raportarea neregulilor

Pagina web conține ca element central o hartă interactivă care permite utilizatorilor să marcheze nereguli și fraude electorale, cu posibilitatea de a include descrieri, de a posta fișiere audio, video sau imagini sau de a recomanda legături web.

Pe hartă se pot marca mai multe tipuri de activități care contravin legislației în vigoare și recomandărilor internaționale în materie electorală, pornind de la mită, vot dublu, până la campanie în ziua votului sau cheltuirea fondurilor publice cu scopuri electorale.

Atât platforma on-line, cât și serviciul Telverde au fost utilizate în 2012 ca instrumente de monitorizare a referendumului din 29 iulie și alegerilor locale din 10 iunie. Astfel, în timpul referendumului, APD a înregistrat peste 700 de sesizari, iar în urma acestor constatări a întocmit numeroase sesizări către Biroul Electoral Central, birourile electorale de circumscripție județeană, poliție și parchete.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri