LIVE BLOG. Liderii PDL pun la zid construcţia ARD. Cristian Preda: Înfrângerea este şi efectul unei auto-amăgiri

Data publicării:
10122 2012 20ponta 20vina 20pdl-37922-1

Actualizare 18.40.Liderii PDL pun la zid construcția ARD.

Vineri, conducerea centrală se va întâlni cu liderii din teritoriu, când este foarte posibil să se ceară o convenție națională, adică un vot de validare a conducerii din partea membrilor și simpatizanților PDL.

Actualizare 18.25.Democrat liberalul Cristian Preda consideră rezultatul alegerilor parlamentare de ieri „o înfrângere grea”, conform unui mesaj postat azi peblogul său personal.

„După publicarea primelor rezultate, se pare că am pierdut mai rău decât ne-am aşteptat”, scrie europarlamentarul.

Actualizare 18.05.Deputatul PNL Ludovic Orban a anunţat, pe Facebook, că nu va vota un Guvern al USL din care să facă parte UDMR, acest lucru nefiind legat de cu "statutul de partid etnic" al formaţiunii maghiare, ci în funcţie de patru motive, care vizează colaborarea cu PDL şi Traian Băsescu.

Actualizare 18.00.Până la ora 17.00 au fostcentralizaterezultatele din 18.681 secţii, reprezentând 99,56% din totalul acestora,a anunţat BEC.

În urma rezultatelor centralizate, pentru Senat, USL a obţinut 60,07%, ARD - 16,72%. PPDD a obţinut 14,63%, iar UDMR 5,25%.

La Camera Deputaţilor, USL a obţinut 58,61%, ARD - 16,52%. PPDD a obţinut 13,98%, iar UDMR 5,15%.

Actualizare 16.45.Unii candidaţi USL au reuşit să câştige un loc în Senat sau în Camera Deputaţilor fără emoţii, chiar dacă sunt personaje controversate în mediul politic. Au adunat peste 50 la sută din voturi, aşa că nu aşteaptă redistribuirea mandatelor.

Printre aceştia sunt Ion Stan, George Becali, Gabriela Vrânceanu Firea.

Actualizare 15.32.Vicepreşedintele PDL Traian Igaş, fost ministru de Interne, afirmă că PDL ar fi câştigat procente în plus dacă participa singur la alegerile parlamentare şi cu vechile însemne.

Dacă discutăm pe termen lung, cred căARD este binevenită pentru consolidarea forţelor de dreapta, a adăugat Igaş.

Actualizare 15.12.Preşedintele PNL Covasna,Marius Obreja, a declarat luni că, în opinia sa,Victor Pontas-a grăbitcând a anunţat că începe discuţiile cu UDMR pentru formarea unei majorităţi constituţionale.

"A fost o declaraţie pripită, suprinzătoare, făcută fără o consultare prealabilă", a spus Obreja.

Actualizare 14.33. Liderii USL susţin o conferinţă de presă.

"USL are o propunere clară: ca Victor Ponta să fie numit prim-ministru. Îl vom prezenta la consultările cu preşedintele. Repetăm convingerea noastră că nu e loc de alte combinaţii, decât ca Victor Ponta să fie desemnat prim-ministru, să facă Guvernul şi să vină în Parlament. Suntem gata în orice moment pentru convocarea Parlamentului în acest sens. Vom avea un număr mult mai mare de parlamentari, ca efecet al legii electorale care a fost menţinută", a declarat Crin Antonescu.

La rândul său, Victor Ponta a spus că observatorii OSCE au constatat că alegerile s-au derulat normal şi fără fraude.

"Cred că sunt necesare sancţiuni pentru cei care, înainte de alegeri, ies şi anunţă fraude şi afectează imaginea noastră ca ţară democratică", a susţinut Victor Ponta.

Actualizare 14.18.Premierul Victor Ponta a câștigat detașat alegerile la Târgu Jiu, unde l-a avut ca rival pe Dan Diaconescu.

Actualizare 14.00. Până la ora 13.00 au fostcentralizaterezultatele din 17.980 secţii, reprezentând 95.83%, a anunţat BEC.

În urma rezultatelor centralizate, pentru Senat, USL a obţinut 60,08%, ARD - 16,79%. PPDD a obţinut 14,46%, iar UDMR 5,31%.

La Camera Deputaţilor, USL a obţinut 58,61%, ARD - 16,58%. PPDD a obţinut 13,82%, iar UDMR 5,21%.

Prezenţa la vot a fost 41,7%.

Actualizare 13.15.Prim-vicepreședintele PDL Cezar Preda a anunțat că demisionează, în urma rezultatelor slabe în alegeri ale ARD.

Actualizare 12.50.Adriean Videanu, coordonatorul campaniei ARD, a anunțat rezultatele numărătorii efectuate de Alianță. El a declarat că se va face o analiză și se va anunța care este viitorul Alianței.

Actualizare 12.28.Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat, pentru Mediafax, că UDMR ar trebui să rămână în opoziţie, iar o eventuală colaborare poate avea loc în Parlament pe revizuirea Constituţiei, precizând că Uniunea trebuie să-şi asume efectele guvernării cu PDL.

"Putem discuta despre o colaborare cu UDMR în vederea revizuirii Constituţiei şi o colaborare în Parlament, dar nu mi se pare normal ca UDMR-ul să fie prezent la guvernare", a spus Norica Nicolai.

Actualizare 12.00. Şeful de campanie al USL, Liviu Dragnea, a declarat că noul Legislativ va avea 550 de mandate, cu 80 în plus.

Potrivit lui Dragnea, USL va avea 364 de parlamentari, ARD - 74 de parlamentari, PPDD 63 de parlamentari, iar UDMR 28 de mandate.

Actualizare 11.10.Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, că, potrivit rezultatelor parţiale ale alegerilor parlamentare, UDMR a intrat în Parlament şi va fi prezentă atât în Camera Deputaţilor, cat şi în Senat, iar la o primă evaluare a obţinut 12 mandate de deputat şi şase de senator.

Kelemen Hunor a declarat că apreciază "gestul" premierului Victor Ponta şi că după ce va afla rezultatele finale ale alegerilor UDMR va începe discuţii cu USL.

Actualizare 11.00.Reglementarea modului de utilizare a urnei speciale rămâne una dintre deficienţele cele mai semnificative ale alegerilor parlamentare, dovedită de numeroasele cazuri de nereguli semnalate pe 9 decembrie, potrivit unui comunicat transmis de Asociaţia Pro Democraţia.

Actualizare 10.45. Liderul PDL Vasile Blaga riscă să nu intre în Parlament. Contracandidatul lui şi-a adjudecat mandatul cu peste 50 la sută din voturi, potrivit numărătorii paralele a PDL Timiş. La Arad, judeţ cunoscut ca fief al PDL, niciunul din candidații democrat-liberali nu s-a clasat pe primul loc. Emoţii şi pentru alţi doi lideri democrat-liberali Gheorghe Flutur şi Elena Udrea. Aceştia aşteaptă redistribuirea pentru a vedea dacă intră în Parlament.

Actualizare 10.00. 13 judeţe au fost centralizate 100%, potrivit BEC.

Au fost centralizate rezultatele din 15.290 secţii, reprezentând 81,49%.

În urma rezultatelor centralizate, pentru Senat, USL a obţinut 60,03%, ARD - 16,95%. PPDD a obţinut 14,18%, iar UDMR 5,4%.

La Camera Deputaţilor, USL a obţinut 58,63%, ARD - 16,69%. PPDD a obţinut 13,53%, iar UDMR 5,31%.

Victorie clară a USL, potrivit exit-poll-urilor

Potrivit exit-poll-urilor realizate de CURS şi CCSB, USL a învins ARD cu o diferenţă de aproape 40 de procente, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat.

O surpriză pe scena politică a fost scorul tinerei formaţiuni PPDD - partidul întemeiat de omul de televiziune Dan Diaconescu intră detaşat în Parlament.

UDMR, în schimb, a reuşit cu greu să depăşească pragul minim electoral.

A început bătălia cifrelor

346 de mandate ar urma să obţină USL în viitorul parlament. Cel puţin asta afirmă oficialii uniunii, care au prezentat cifrele numărătorii lor paralele, în această dimineaţă. Este vorba de cifre provizorii. Asta ar însemna că 73 la sută din viitorul legislativ va avea culoarea social liberalilor.

Şeful de campanie al USL, Liviu Dragnea a mai declarat că formaţiunea sa a câştigat categoric în 25 de judeţe, dar că se aşteaptă ca şi această cifră să mai crească.

Din tabăra opusă, Adriean Videanu ţine să-l contrazică pe şeful campaniei USL. Șeful de campanie al ARD, Adriean Videanu, a declarat în cursul nopții că, după centralizarea a 49,4 la sută din procesele-verbale, ARD are în jur de 7 procente, în timp ce UDMR are 7%, cifre care, comparativ cu exit-pollurile sunt mai mici decât estimările în cazul ARD și mai mari în cazul UDMR.

În toată ţara, numărătoarea şi centralizarea proceselor verbaletrebuie încheiate înainte de anunţarea rezultatelor preliminare ale scrutinului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri