Românii din Italia nu sunt interesați de alegeri

Data publicării:
08122012 20italia-37535

Urmăriţi un reportaj realizat de echipa Digi24 în Italia, Raluca Lunculescu şi Elena Cosma.

Centrul comercial La Strada e la doi paşi de cea mai mare gară a Romei, Tiburtina, şi locul în care la orice oră din zi găseşti români. E colţul lor de Românie departe de ţară.

La Strada e acasă pentru românii din Roma, e locul în care găsesc produse tradiţionale, ca din cămara bunicii, dar şi bilete de avion. Sau pot trimite bani celor dragi, acasă. Aşa că e firesc că una dintre secţiile de votare din Roma, pentru alegerile parlamentare, să fie aici, în centrul comercial La Strada.

Cei care votează speră la un trai mai bun şi nu se gândesc doar la viaţa lor din Italia, ci şi la cei rămaşi de acasă, chiar dacă ei pun ştampila pe candidaţi pentru diaspora.

„Nu doare pe nimeni capul de diaspora. Ţi-o zic drept!”, a spus o româncă.

Deşi viaţa nu e deloc uşoară departe de casă, cei mai mulţi români din Roma nu au de gând să se întoarcă în ţară. „Momentan nu pot, pentru că eu câştig mult mai bine aici. Sunt instalator sudor. Câştig mult mai bine aici”, subliniază un român.

Pe alţi români nu îi mai interesează Parlamentul de la Bucureşti. Nu au mai votat de când au plecat din ţară..

Dezinteresul românilor din Peninsulă pentru alegeri se vede în cifre. La scrutinul din 2008, în Italia au votat 3.811 români din cei peste un milion înscrişi oficial în această ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri