Sari la conținut
News Alert

Victorie zdrobitoare a conservatorilor în Marea Britanie. Val de demisii în fruntea partidelor care au pierdut alegerile

Actualizare 16:00.  Nici nu avem rezultatele oficiale finale şi cei care au pierdut au anunţat că fac pasul înapoi.

Diferenţa de doar 3 la sută dintre conservatori şi laburişti din sondaje a devenit un avantaj de peste 60 de mandate în urma alegerilor. Rezultatele sunt încă nemestecate pe deplin în regat. Am vorbit despre ele cu trimisul special al Digi24 la Londra, Sanda Nicola:


Actualizare 15.05.  Numărarea voturilor este aproape de final, iar la acest moment cifrele oficiale arată aşa: conservatorii au obținut 326 de mandate, laburiştii 230 de locuri în Camera Comunelor, formaţiunea din Scoţia 56, iar liberal-democraţii 8 mandate, cel mai slab rezultat înregistrat vreodată de această formaţiune. UKIP ar urma să deţină un singur loc.

Regina Elisabeta l-a primit în urmă cu puţin timp la Palatul Buckingham pe David Cameron şi i-a dat sarcina să formeze un nou guvern.

Liderul partidului britanic antieuropean şi antiimigraţie UKIP, Nigel Farage, nu a reuşit să obţină un mandat în Camera Comunelor în urma alegerilor de joi şi a demisionat vineri de la conducerea formaţiunii, care s-a clasat pe locul al treilea la nivel naţional.


Actualizare 14.18. M-am aşteptat ca aceste alegeri să fie foarte dificile pentru liberal-democraţi, având în vedere responsabilităţile grele pe care le-am avut în guvern în cele mai provocatoare circumstanţe. Dar, în mod clar, rezultatele au fost zdrobitoare şi mai neplăcute decât mi-aş fi imaginat vreodată. Trebuie să-mi asum responsabilitatea pentru toate acestea, aşadar anunţ că îmi dau demisia din funcţia de lider al liberal-democraţilor”, a spus Nick Clegg.

Partidul lui David Cameron rămâne la putere şi va putea forma singur Guvernul în urma alegerilor legislative de ieri. Pe locul al doilea se află laburiştii, iar pe cel de-al treilea, Partidul Naţional Scoţian, surpriza acestui scrutin. Numărarea voturilor este aproape de final, iar la acest moment cifrele oficiale arată aşa: conservatorii au obtinut 325 de mandate, laburiştii 229 de locuri în Camera Comunelor, formaţiunea din Scoţia 56, iar liberal-democraţii 8 mandate, cel mai slab rezultat înregistrat vreodată de această formaţiune. UKIP ar urma să deţină un singur loc. 


Formaţiunea condusă de David Cameron se află pe primul loc în urma alegerilor legislative, pe locul al doilea se află laburiştii, iar pe cel de-al treilea, partidul naţional scoţian, surpriza acestui scrutin, potrivit exit poll-urilor.

Numărarea voturilor nu s-a încheiat. Cifrele oficiale provizorii arată că Partidul Conservator a obținut 319 mandate, laburiştii - 228 de locuri în Camera Comunelor, formaţiunea din Scoţia - 56, iar liberal-democraţii - 8 mandate, cel mai slab rezultat înregistrat vreodată de această formaţiune. UKIP ar urma să deţină un singur loc.

Totuşi, potrivit BBC, previziunile arată că Partidul Conservator ar urma să obţină majoritatea în Camera Comunelor cu 329 de mandate şi va putea alcătui singur guvernul. Regina Elisabeta a doua îl va primi la palatul Buckingham pe David Cameron la ora 14.30, ora României. Suverana îi va cere oficial să formeze un nou guvern.