Sari la conținut

Alegeri în Republica Moldova. Sistemul de monitorizare a votului multiplu nu a funcționat în 10% din secții

Reclamaţiile privind funcţionarea soft-ului de monitorizare a votului au apărut încă de la primele ore.

Observatorii au început să ne raporteze deficienţe ale Registrului de Stat al Alegătorilor. Probabil este deficienţă de legătură telefonică cu unul din operatori”, a spus Pavel Postica, reprezentant Promolex.

Defecţiunea li s-a părut suspectă atât reprezentanţilor partidelor, cât şi ONG-urilor.

„Vrem alegeri corecte! Vrem alegeri corecte!”, au strigat unii protestatari.

„Am încercat să votez, dar în loc să fiu înscris în Registrul Electronic, am observat că mă scriu pe o foaie de hârtie. Acest lucru e inacceptabil”, a acuzat Igor Ozcazov, preşedinte ONG Forţa Moldovei.

Aproximativ 10% din secţii au fost afectate. Problema a fost remediată după ora 13:00. Membrii secţiilor de votare unde s-a înregistrat defecţiunea au fost instruiţi să pună mâna pe foaie şi pix ca să ţină evidenţa tuturor celor care vin să-şi exprime opţiunea electorală.

Să ştiţi că situaţia e sub control, noi procesăm în continuare datele cetăţenilor. Votarea continuă în regim manual, aşa cum a fost întotdeauna în Republica Moldova. Toate aceste date vor fi bifate în sistem”, a asigurat Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale.

Reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale susţin că nu există suspiciuni de vot multiplu, în ciuda acestor probleme. În alte secţii, votul a început cu întârziere, din diverse motive, cum ar lipsa curentului electric sau a seifurilor. Iar alţi preşedinţi de secţii s-au plâns că nu au putut sigila urnele.