Sari la conținut

Elevi de 9 şi 10, picaţi la bacalaureat

Părinții au aflat vestea noaptea trecută, când s-au uitat pe site-ul Ministerului Educației și au văzut că odraslele lor au picat examenul maturității. Asta deși, cu câteva zile în urmă, pe listele afișate la centrul de examen elevii figurau admiși. Iar unii dintre ei deja s-au înscris la facultate.

Anchetatorii spun că totul a pornit de la o plângere a unuia dintre candidaţi. A reclamat că s-a copiat la examen, aşa că au fost verificate imaginile de pe camerele de supraveghere.

S-au ajutat copiii, au dat ciornele, rezolvările, de la unul la altul”, spune Dorin Moroșanu, directorul Colegiului Național Ștefan cel Mare din Târgu Neamț.

Elevii spun că ancheta e nedreaptă şi că nu toţi elevii au fost verificaţi.

Au fost în jur de 25 de săli de clasă, ori trei ore fiecare, ori trei probe, gândiți-vă cât trebuie să se uite”, spune un elev.

„Există o listă nominală, ei au fost identificați și au fost sesizate organele de poliție”, a spus Elena Laiu, inspector școlar general adjunct.

Supraveghetorii din acest centru de examen riscă şi ei să rămână fără loc de muncă și chiar să ajungă după gratii.

Se poate finaliza cu destituirea din funcţie sau cu desfacerea contractului de muncă şi se derulează şi cercetarea de către organele de anchetă şi unde sunt sancţiuni pe Codul penal care sunt foarte drastice”, a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

Părinții convinşi de nevinovăţia copiilor lor vor să reclame la Ministerul Educației anularea rezultatelor de la Bacalaureat după anunţarea lor oficială.