BRADUL CU POVEȘTI. Monahii de la Mănăstirea Casian sunt pasionați de poezie, matematică sau alpinism

Data publicării:
casian

La Mănăstirea Casian slujesc acum cinci călugări care, în afară de rugăciune, au şi câteva pasiuni mai lumeşti. În timp ce părintele Ioan scrie versuri şi studiază matematica, stareţul mănăstirii tânjeşte încă după o excursie cu cortul pe munte.

În afară de iubirea pentru Dumnezeu, părintele Ioan are înclinaţie către poezie. A publicat până acum două volume de versuri şi alte patru de eseuri. Dar mai mult decât poezia, iubeşte ştiinţele exacte.

„Matematica mi-a fost întâia mea dragoste. Matematica îți ordonează structura mentală şi îţi dă un tonus psihic de a merge mai departe în examenele vieţii”, mărturisește părintele Ioan.

În perioada liceului, a fost olimpic la matematică şi a continuat studiile la o facultate cu acelaşi profil, în Capitală. Iubirea pentru Dumnezeu a fost însă mai puternică. A urmat la scurt timp cursurile Facultăţii de Teologie de la Târgovişte după care a intrat în viaţa monahală. Părintele spune că cele două ştiinţe, matematica şi teologia sunt compatibile.

„Un om de știință, ce face în principal? Încearcă să găsească acele cauze și legi fundamentale ale Universului. Dar pentru a le găsi, trebuie să pornești de la premisa că ele există. Ori deja aceasta e o credință și pe această credință s-au început cercetãrile în știință”, mai spune părintele.

Şi stareţul mănăstirii Casian scrie cărţi. Iustin Petru are doar 36 de ani şi în ultimul volum publicat vorbeşte despre închisoarea de la Periprava, unde a fost închis părintele Iustin Pârvu, duhovnicul său de la mănăstirea Petru Vodă din Neamţ. Dar stareţul are o altă mare pasiune: muntele.

„Eu am o pasiune din tinereţe pentru munte, pentru stânci. Am practicat la un moment dat aceste sporturi montane, şi turismul ecvestru şi alpinism şi speologie. Tânjesc aşa, ce să vă zic, mi-e dor să merg pe munte. Am mai urcat pe munte, vă daţi seama, când merg la mănăstiri în Moldova, urci, dar mi-e dor să mai stau câteva zile, o săptămână, cu cortul”, spune starețul Iustin Petre.

Fratele Cornel a fost, înainte să slujească în casa Domnului, ziarist.

„Ziarul pe care îl conduceam, Deşteptarea, a intrat pe mâna unor mafioţi şi de atunci am încetat să scriu în presa cotidiană”, dezvăluie acesta.

În chilia mică în care trăieşte acum, un perete întreg este ocupat de o bibliotecă unde, stau la loc de cinste cărţile scrise chiar de el, dar şi premiile literare primite.

Călugării de la Mănăstirea Casian vor ca în viitor să organizeze în cadrul lăcaşului de cult un cerc literar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri