BRADUL CU POVEŞTI. Veche de peste 80 de ani, o suveică străbate lumea în lung şi-n lat

Data publicării:
suveica 1

Veche de peste 80 de ani, o suveică străbate lumea în lung şi-n lat. Mereu neobosită, suveica a făcut un du-te-vino pe tot mapamondul şi a reuşit să parcurgă peste 1 million de kilometri. I-a aparţinut unei femei simple care şi-a dorit toată viaţa să vadă lumea. Şi, cum ea nu a putut face asta, suveica de la războiul de ţesut şi-a luat tălpăşiţa prin lumea largă în locul ei. Simpla bucată din lemn prinde viaţă pentru a spune o poveste despre simplitate, tradiţii şi bună rânduială.

Timp de trei luni, în toată America Latină, a mers cu un cuplu care îşi făcea luna de miere acolo, şi a ajuns chiar şi la pinguini, la capătul lumii.

Mama Ruţa a lui Cuculaie nu a plecat niciodată din localitatea braşoveană Mândra. Femeie harnică, din mâinile ei au ieşit mii de covoare, pături şi ii tradiţionale. Un singur vis neîmplinit a avut Mama Ruţa: să vadă măcar o dată Parisul.

După moartea ei, nepoata Alina Zară s-a hotărât să-i îndeplinească visurile, aşa că a trimis suveica la plimbare prin lume. „Dumnezeu mi-a aşezat aşa în cărare oameni frumoşi, care au început să plece, unul acolo, unul acolo... Am început cu un prieten care a plecat într-un tur de Europa, după aceea o altă prietenă a zis că o duce până la Istanbul, un alt prieten - cu motorul prin deşertul marocan”, spune Alina.

Din ţară-n ţară, suveica a ajuns un fel de ambasador al României în întreaga lume. „În mare parte, oamenii habar nu au ce este. Sunt mulţi români cărora dacă le arăţi aşa ceva, habar nu au ce este. De exemplu, la o conferinţă la Dalai Lama, au considerat-o armă albă şi n-au lăsat-o să intre. Chinezii şi japonezii au primit-o extraordinar de bine pt că ei ţin foarte mult la tradiţii”, spune fiica.

Suveica Mamei Ruţă a văzut Parisul, s-a plimbat cu gondola prin frumoasa Veneţie, s-a fotografiat cu pinguini şi a trecut prin Argentina. A fost în Turkmenistan, Thailanda, Peru şi Argentina. Acum, ca orice călător, îşi petrece sărbătorile acasă, în România, dar aventura ei prin lume nu se opreşte aici, spune Alina Zară:

Începând de acum, de tura asta de plecat prin lume, o să fie însoţită de o carte de poveşti pe care a scris-o prietenul nostru Vasile Lupaşc, poveşti pentru copii. De fapt, e povestea lui Vlad Drăculea, Vlad Ţepeş, adevărata poveste. Pentru că dacă suveica duce şi aduce poveşti despre rânduiala şi firescul neamului nostru, cărticica asta va da de veste în lume că România are încă străjeri.

Pentru că este Crăciunul, Alina a ţinut neapărat ca suveica să meargă la colindat, aşa că a oferit-o cetei de flăcăi din Mândra, ansamblu intrat în patrimoniul UNESCO.

Suveica îşi petrece Crăciunul într-un loc special. Tenorul Vlad Miriţă o va duce la Mănăstirea din Oaşa, după o lungă aşteptare, aşa cum mărturiseşte artistul: „Tot aflam despre suveică şi niciodată nu puteam să pun mâna pe ea. Ba era la Paris, ba era în Egipt, ba era nu ştiu unde. Şi acum mă bucur că pot să o iau cu mine. Eu mi-aş fi dorit să o duc în Norvegia, unde am un prieten foarte bun. Nu a ajuns suveica în Norvegia şi i-am zis: o să ţi-o duc eu în Norvegia, că mă duc de multe ori acolo, dar mă bucur că o duc la noi în ţară, undeva într-un loc plin de firesc. Acolo se întâmplă o lucrare foarte frumoasă, cum face şi Alina, la Mănăstirea Oaşa, unde se adună foarte mulţi tineri.

Mama Ruţa avea o vorbă: „Tot ce avem în suflet pe lumea asta este o traistă şi că trebuie să fim cu mare băgare de seamă atunci când punem ceva în ea, ca să avem cu ce să ne plătim vămile văzduhului când trecem dincolo.” De aceea, Alina crede că bunica i-a lăsat moştenire suveica. Şi de aceea suveica va continua să cutreiere lumea.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri