Avocat: Dragnea ar trebui să discute cu Ponta despre „Cuminţenia Pământului”

Data publicării:
cumintenia pamantului

Avocatul proprietarilor sculpturii „Cuminţenia Pământului”, Bogdan Grabowski, a explicat, pentru agenţia de presă News.ro, după afirmaţiile făcute luni de Liviu Dragnea că statul a fost notificat în timpul guvernării Ponta, care a decis exercitarea dreptului de preempţiune, iar cât priveşte transparenţa, comisia de negocieri de la acel moment a dorit semnarea unui angajament de confidenţialitate, pe care proprietarii l-au refuzat.

cumintenia pamantului

„Din păcate, e multă demagogie. Procesul pentru recuperarea «Cuminţeniei Pământului» s-a desfăşurat între 2001 şi 2010. În 2001, ministrul Culturii era Răzvan Theodorescu, de la PSD. Putea să caute. Din 2004, a fost doamna Mona Muscă, de la PDL, apoi, din 2005, Adrian Iorgulescu, PNL. Au urmat Theodor Paleologu, PDL, şi Kelemen Hunor, UDMR. Ei toţi puteau să caute. Parte din proces au fost şi Ministerul Culturii şi Muzeul Naţional de Artă al României. Niciuna dintre instituţii nu a putut să găsească vreun document”, a declarat, marţi, Bogdan Grabowski pentru News.ro.

El a adăugat că statul a fost notificat în timpul guvernării Ponta, iar prim-ministrul de atunci a decis exercitarea dreptului de preempţiune.

„Statul a fost notificat în noiembrie 2014, în timpul guvernării Ponta. Dumnealui a decis exercitarea dreptului de preempţiune. Domnul Dragnea spune că nu a fost transparenţă. Ar trebui să discute cu domnul Ponta. Membrii comisiei de atunci au vrut să semnăm un angajament de confidenţialitate legat de negocieri. Noi nu am semnat, însă ei da”, a mai spus avocatul.

Negocierile cu guvernul Victor Ponta s-au purtat în perioada 2014 - 2015, când ministru al Culturii era Ionuţ Vulpescu, actualul ocupant al portofoliului.

„Înţeleg că domnul Dragnea încearcă să arunce responsabilitatea pe guvernul Cioloş. Negocierile cu guvernul Cioloş s-au făcut în conformitate cu legea. Cu ei noi am discutat doar preţul. Legea spune că suma poate fi negociată”, a mai afirmat Grabowski.

În plus, aminteşte Bogdan Grabowski, întreaga Comisie de Cultură din Camera Deputaţilor a fost de acord, în septembrie 2016, ca statul să plătească întregul preţ pentru „Cuminţenia Pământului”. „Inclusiv domnul Vulpescu, care făcea parte din comisie”, a completat avocatul.

„Aşteptăm cu interes rapoartele din Camera Deputaţilor şi sperăm să se clarifice această problemă curând. Personal, nu mă aşteptam ca la această şedinţă extraordinară să se discute şi problema «Cuminţeniei». Dacă domnul Dragnea şi-a propus să îngroape această problemă, se poate şi aşa...”, a punctat avocatul.

„Domnul Vulpescu nu cred că o să ne cheme decât atunci când o să îi permită domnul Dragnea. Înţeleg că dumnealui vorbeşte în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, însă văd că vorbeşte şi în locul Guvernului”, a mai spus Bogdan Grabowski.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, referitor la procedura de achiziţie a „Cuminţeniei Pământului”, că dacă „s-ar fi căutat cum trebuie”, s-ar fi găsit documentele care să ateste că este deja proprietatea statului român. El a precizat că această operă trebuie recuperată, dar printr-o procedură „legală şi transparentă”.

Pe 12 octombrie, Guvernul a anunţat că opera “Cuminţenia Pământului“ va fi achiziţionată de statul român. Liviu Dragnea a precizat că nu încurajează Guvernul să achiziţioneze sculptura realizată de Constantin Brâncuşi.

Sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat, în martie 2016, suma 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională ”Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată pe 12 octombrie, Executivul a stabilit ca diferenţa între sumele donate în cadrul campaniei de subscripţie publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuşi şi suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sculptura ”Cuminţenia Pământului” a fost expusă la MNAR până în noiembrie 2012, când a fost mutată de la Muzeul Cotroceni. Ea s-a aflat expusă la Muzeul Băncii Naţionale din iunie până pe 31 octombrie, când a ajuns la Muzeul Naţional de Artă al României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri