CRED ÎN ROMÂNIA CIVILIZATĂ. Paul Lister, britanicul din spatele documentarelor „Wild Carpathia”

Data publicării:
paul lister civilizat

România este singura ţară din Europa care mai are păduri virgine, aproape 250 de mii de hectare. De aceea, UNESCO a propus ca acest patrimoniu să primească titlul de monument natural protejat. Avem o bogăţie inestimabilă, însă nu ştim să avem grijă de ea.

Paul Lister luptă să conserve și să promoveze aceste păduri unice, care astăzi sunt în mare pericol din cauza defrișărilor. El este fondatorul organizației The European Nature Trust. A venit cu ideea realizării unor documentare despre România care, ulterior, au făcut înconjurul lumii, „Wild Carpathia”. Pentru el, civilizația înseamnă ca omul să traiască în armonie cu natura.

„Mulţi oameni cred că România este o ţară săracă, pentru mine ea este cel mai bogat loc din Europa. Îmi dedic cam 80% din timp acestor cauze de mediu, mai ales aici, în România”, spune Paul Lister.

Paul Lister este multimilionar și a moștenit averea de la tatăl său. Investește o mare parte din bani în proiectele de mediu din lumea întreagă.

„Noi depindem de natură, aşa că dacă poţi trăi în armonie cu natura, asta înseamnă civilizaţie pentru mine, nu oraşele din beton, nu peisajele distruse”, argumentează el.

La fel ca el crede și prințul Charles, un adevărat ambasador al României, pentru care România pare desprinsă din povești.

Nu au mai rămas astfel de locuri nicăieri. Natura este o bijuterie în coroana României. Chiar dacă oamenii nu realizează asta, eu cred că România este o ţară minunată.

„Sunt sătul de oamenii care dau României o reputaţie proastă, iar românii, pentru mine, sunt unii dintre cei mai mândri şi drăguţi oameni pe care îi cunosc”, spune Paul Lister.

Cu toate că vine în România încă din anul 1984, Paul a vizitat pentru prima oară Muzeul Satului din București în această toamnă. Acolo s-a întâlnit întâmplător cu Charlie Ottley, realizatorul documentarelor Wild Carpathia și cu producătorul acestora, Alasdair Grant. Încă o dovadă că acești oameni sunt dedicați misiunii lor de a face din România un loc cunoscut și apreciat.

„Cred că acest program le-a arătat celorlalţi cum sunt românii, România este un loc minunat în care să vii şi pe care să îl vizitezi şi este un loc la care să te gândeşti că are un peisaj valoros care poate fi conservat pentru ecoturism, în opoziţie cu afacerile cu păduri”, mărturisește Paul Lister

Duminică, de la ora 17.30, echipa emisiunii Bonton va detalia viața lui Paul Lister, omul care are o misiune clară: vrea ca oamenii din jurul lui să construiască, nu să distrugă.

Paul Lister este unul dintre personajele prezentate de campania Digi24 „Cred în România civilizată”, realizată de echipa emisiunii Bonton, o pledoarie pentru bună creştere şi bună-cuviinţă.

E o campanie în care Digi24 prezintă, în fiecare zi, poveștile celor care se dedică celor de lângă ei şi conservă valori pe care le vor moşteni copiii lor.

Participă la concursul Bonton.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri