Cred în România civilizată. Profesorul care îi învață bunele maniere pe liceeni

Data publicării:
gheorghe banuta profesor

În Câmpulung Muscel trăiește cel mai bogat profesor din România: Gheorghe Bănuţă. Însă bogăţia lui nu se numără în conturi cu multe zerouri, ci in caracterele frumoase pe care le construieşte.

„Sincer, sunt cel mai bogat profesor, sufleteşte sunt cel mai bogat”, spune profesorul.

Gheorghe Bănuță predă lecții de bune maniere, la Clubul elevilor din oraș. Cum a început însă totul? A fost profesor de liceu și a înţeles că adolescenţii au nevoie de sfaturi practice, nu doar de teorie. Așa că a înfiinţat un cerc de bune maniere şi de viaţă pentru adolescenţi, unic în ţară. Cursul durează un an şi este gratuit. Tinerii sunt învăţaţi cum să se poarte. La final de an, ei primesc un test.

„E un curs pentru cei de 15-16 ani, atunci ei trebuie sa fie pregatiţi pentru viaţă, să-şi ia zborul în societate, eu le ofer o punte sa se duca în lumea reală. (...) Aici e momentul, când au cea mai mare nevoie de a fi ajutaţi, pentru că adolescenţa e o perioadă foarte frumoasă, dar acum se iau marile decizii pentru viaţă şi ei sunt în situaţia în care sunt fie neinformaţi, fie nu sunt ajutaţi. Şi cursul ăsta le ofera un prieten”, spune Gheorghe Bănuță.

Până acum au trecut testele „de viaţă" 12 promoţii şi 207 absolvenţi. Ei ştiu că în ochii celorlalţi nu sunt „la modă", iar bunele maniere nu sunt un subiect de succes. Dar asta nu-i descurajează.

Adolescenţii au învăţat de la profesorul lor un lucru care nu se predă la şcoală: să gândească, să cântărească lucrurile şi să-şi formeze propria lor părere despre lume.

„Cea mai mare satisfacţie este că pot sa le transmit, să îi ajut, să îi îndrum, să fie altfel decât majoritatea adolescenţilor, să fie ei înşişi, să nu mai fie ca o turmă dirijată de la o telecomandă, uşor manevrabilă pentru oricine, să ia în frâu viaţa asta şi sa o schimbe în bine”, spune profesorul.

Într-o societate în care profesorii nu mai au parte de respect, Gheorghe Bănuţă a reuşit să câştige prietenia elevilor săi și admirația colegilor.

„Se observă ca sunt educaţi şi eu cred ca frecventarea acestui curs ar trebui să fie făcută de cât mai mulţi copii”, spune Anişoara Şuţa, directorul şcolii „Oprea Iorgulescu".

„Mi-a schimbat modul de a privi lucrurile în viaţă”, spune Nicoleta Lepșa, care a participat la curs în 2011.

„Le-am spus părinţilor mei şi li s-a parut o idee minunată, pentru că ceea ce mi-au dat timp de șapte ani de zile acasă aici a fost îmbunătăţit”, spune o altă absolventă, Raluca Oprescu.

„Pentru mine a fost ca un tată şi ramâne ca un tată, un bun sfatuitor şi totodată un profesor”, spune Alexandra Nicolescu, absolventă a cursului de bune maniere în 2013.

La Cursul practic pentru viaţă se leagă prietenii de-o viaţă. Aşa se face că, după mai mulţi ani de când au absolvit, tinerii vin în continuare să cunoască noile promoţii.

„Am fost atât elevă, cât şi lideră, şi Miss şi prezentatoare şi de atunci tot sunt în juriu. Alături de dânsul am avut parte de toate aceste experienţe. (...) Când stăteam şi în juriu îmi aduceam aminte de tot ce am trăit atunci şi e plăcut”, spune Cristina Militaru, care a absolvit cursul în 2010.

„Am trecut prin cursul acesta şi m-a marcat, în modul pozitiv al lucrurilor. (...) M-a menţinut pe linia de plutire”, spune un alt absolvent, Horia Rusu.

Misiunea lui Gheorghe Bănuţă nu s-a oprit la cursuri. A scris şi o carte, un manual pe care a încercat să-l tipărească şi să-l ofere gratuit. Nu a primit însă ajutor din partea Ministerului Educației.

„De doi ani încerc să schimb ceva prin apariţia cărţii Cursului practic pentru viaţă (..) ca să se afle că există şi că orice şcoală poate să facă acest curs, dacă cineva doreşte să pună umărul. Că nu ajunge acest curs la majoritatea adolescenţilor cred că e durerea mea”, spune profesorul.

Digi24 și emisiunea Bonton au tipărit 1600 de exemplare ale Ghidului manierelor elegante pentru adolescenţi.

Povestea profesorului care face de 8 ani voluntariat pentru ca tinerii să ştie ce înseamnă o societate civilizată i-a impresionat și pe jurnaliștii Digi24.

„Vă felicit din tot sufletul, domnule Bănuţă. E o realizare. E ceva extraordinar şi aş încuraja să fiţi un exemplu pentru foarte mulţi dintre români. Sunt o grămadă de oameni care şi-ar dori să facă ceva, care au foarte multe idei. Ceva ne ţine tot timpul pe loc”, a spus Sanda Nicola.

„E un început care îmi doresc să crească frumos, ca emsiunea Bonton”, a declarat, la rândul său, Simona Țăranu.

Pentru câteva generaţii de acum înainte, profesorul Bănuţă are acum un suport de curs. Simte, mai mult ca oricând, ca are datoria de a merge mai departe.

„Este un vis, un vis al meu şi cred că e o mare realizare din viaţa mea, după vreo 23 de ani de muncă.

Lansarea de astăzi este un cadou pentru toţi adolescenţii şi asta graţie postului Digi24”, spune profesorul.

Și de această dată, foștii săi elevi au fost alături de profesorul lor.

Gheorghe Bănuţă îşi susţine familia dintr-un salariu modest de profesor. Însă familia lui extinsă este formată din sute de tineri pe care i-a pregătit pentru viaţă. Vor urma câteva mii de tineri care vor face România mai civilizată. Pentru că ţara va fi mai frumoasă când fiecare dintre noi se va lupta pentru un ideal, când fiecare dintre noi va pune preţ pe o carte şi când buna-cuviinţă va fi ghidul nostru de zi cu zi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri