estiVALUL Digi. Acasă la marele Ion Creangă

Data publicării:
acasa-la-ion-creanga captura digi 30 07 2015

Trecând podul peste „Ozana cea limpede și frumos curgătoare” ajungem la Humulești, cartier al orașului Târgu Neamț. De cum dau cu ochii de căsuța lui Nica, mulți se întorc, inevitabil, la amintirile din copilărie.

„Am mai văzut-o o dată. Ne aducem aminte de ce am văzut în anii copilăriei și regăsim lucruri frumoase și așa cum ni le aducem aminte din cărți, din povești”.

„Casa lui Creangă e amintirea, dovada poveștilor lui. El, prin căsuța lui, ne dovedește cum a trăit, ce ne-a povestit”, spun turiștii.

Roxana Diaconu, muzeograf: "Aici, la Humulești nu sunteți doar la casa lui Ion Creangă. Sunteți la universul poveștilor. Aici, în căsuța aceasta modestă, după părerea unora a văzut lumina zilei un boț cu huma însuflețită".

Aici au locuit generații după generații până în 1959, când casa a fost declarată muzeu printr-un decret de patrimoniu național.

Roxana Diaconu, muzeograf: "E o casă modernă pentru vremurile acelea. Avem o tindă, o cămară prin care se putea ajunge în pod. Păi de ce să nu ascundem pupăza? Și o cameră foarte mare care a adăpostit pe rând opt copii și cu părinții".

De la Humulești ne mutăm la celebra Bojdeucă din Iași, unde au fost puse în pagină amintirile. Casa din mahalaua Țicăului, cunoscută ca Valea Plângerii, are doar două încăperi de mici dimensiuni și un cerdac. În camera de lucru pot fi revăzute masa de lucru și paginile scrise de Creangă.

Ion Agachi, actor la Teatru Luceafărul Iași, interpretându-l pe Ion Creangă: Stau, câteodată, și-mi aduc aminte ce vremi și ce oameni erau prin părțile noastre. La vremea când eram și eu băițaș. În jurul nostru era Ozana, Ozana cea frumoasă, unde am intrat eu odată la scăldat și am avut o pățanie cu mama.

Aici, în locul în care autorul a creat întreaga sa opera, actori de la Teatrul Luceafărul din Iaşi pun în scenă mici spectacole cu marionete. Temele acestor mici show-uri sunt poveştile marelui Creangă.

Dacă vă programați o astfel de vacanță, puteți să vă cazați chiar în apropiere de obiectivele turistice care amintesc de Creangă, la hotelurile sau la pensiunile din zonă. La Târgu Neamț prețurile pentru o noapte de cazare variază între 50 și 200 de lei pe noapte, în timp ce la Iași prețurile pornesc de la 100 de lei pe noapte, cu mic dejun inclus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri