Sari la conținut

estiVALUL Digi | Aventuri în grotă

Vremea

Săptămâna continuă cu soare în mare parte din ţară, dar şi cu temperaturi pe măsură. Pe plajele de la malul mării astăzi vor fi peste 30 de grade Celsius, iar la orele prânzului, radiația ultravioletă va avea valori ridicate. Și la munte vă veţi bucura de o zi frumoasă, pentru că abia după prânz pot să apară şi câteva ploi de vară. Prin urmare, în zonele înalte vom găsi oaze de răcore. În Sinaia, de exemplu nu se vor depăşi 22 de grade Celsius.

Recomandare

Munții gorjeni apar tot mai des pe site-urile destinate turismului montan de performanță. Un astfel de loc deosebit este în zona comunei Runcu și se numește Avenul de la Faţa Lacului. Celor care aud pentru prima dată această recomandare, le transmitem ce spun profesioniștii - este una dintre cele mai spectaculoase grote din ţară.

Curioşi să descoperim frumuseţi mai puțin cunoscute, pornim spre Avenul de la Faţa Lacului. Mergem pe un drum paralel cu Cheile Sohodolului, care urcă din satul Bâlta până pe culmi, în Masivul Vâlcan. Jur-împrejur, un amestec de păduri întinse, ochiuri de apă limpede, aer nemaipomenit de proaspăt şi linişte.

„Este un aven, adică o peşteră care s-a prăbuşit tavanul şi are intrarea de sus”, ne explică Carlos Taşcău, salvator montan.

Treptat, pe măsură ce privirea se obişnuieşte şi lămpile încep să destrame întunericul, grota îşi dezvăluie frumuseţea şi ineditul. La fiecare pas, surprindem imagini şi formaţiuni spectaculoase, luminate doar cât să sporească misterul.

„Sunt câteva avene care au o verticală destul de mare, unul dintre ele are 100 de metri, altele sunt fracţionate”, mai spune Carlos Taşcău.

După vreo oră în care am străbătut galeria cu unghere misterioase şi minunăţii la fiecare pas, cu frumuseţi pe care am izbutit să le desluşim chiar şi în întuneric, zărim o rază de lumină care ne va conduce până la ieşirea din aven.

Ca să descoperiţi de unii singuri ineditul acestui loc, trebuie să ajungeţi în comuna Runcu, aflată la 20 de kilometri de Târgu-Jiu, pe o ramificaţie a Drumului Naţional 67D, spre Baia de Aramă. De aici, porniţi spre culmi, într-o aventură montană de neuitat.

Agenda zilei

28 iulie - 10 august - „Târgul de carte” pe faleza Cazino din Constanţa.

29 iulie - 2 august - Galaţi Modern Movie Festival. (film în aer liber)

29 iulie - 3 August – Sibiu. Festivalul de Folclor „Cântecele Munţilor”.