Sari la conținut

estiVALUL Digi | Cetăţile Rădesei, canionul natural din Apuseni

Circuitul Cetăţilor Rădesei începe din zona Padiş a Parcului Natural Apuseni. Se coboară pe poteci, printre copaci şi, într-un sfert de oră, se ajunge la izvorul care străbate grota.

Traseul până la peştera Cetăţile Rădesei nu este foarte dificil, însă până la intrarea în peşteră există o porţiune care trebuie străbătută cu ajutorul lanţurilor.

După prima porţiune dificilă, în faţă se deschide un portal grandios. Este intrarea în Cetăţile Rădesei, înaltă de 15 metri şi lată de şapte. Deschiderea decupează în stâncă un oval aproape perfect. Grota are o galerie unică, de forma unui tunel lung de 212 metri, cu săli de mari dimensiuni şi hornuri ce răzbat până la suprafaţă.

La ieşirea din peşteră se ajunge în cel mai spectaculos loc, Canionul Cetăţile Rădesei, iar deasupra se află cea mai mare fereastră din cele cinci ale peşterii. Prin aceste ferestre intră razele soarelui care încălzesc puţin atmosfera şi fac grota şi mai spectaculoasă. La ieşire, apele curg printr-un canion strâmt, apărut ca urmare a prăbuşirii tavanului peşterii.

Pentru a ajunge în zonă, se merge de la Oradea pe Drumul Naţional 76 spre Deva, la Sudrigiu se face dreapta şi se urmează indicatoarele spre Padiş.