estiVALUL Digi | Muzeul care ţine timpul în loc se află în Cernat, judeţul Covasna

Data publicării:
muzeu

Odată ce treci de poarta secuiască sculptată de localnici iscusiţi, intri în universul vieţii tradiţionale. Simplă şi eficientă. Case de oameni gospodari, clădite de oameni muncitori şi cinstiţi, pentru care trecutul este motiv de mândrie. Sufletul acestui muzeu inedit este fiul fondatorului, care a dus mai departe truda tatălui său şi, timp de 70 de ani, a colindat tot ţinutul secuiesc în căutare de obiecte vechi.

Ceea ce vedeţi reprezintă numai 30 la sută, restul sunt în depozite, bine păstrate, pentru că nu avem suprafeţe de expoziţie, nici pavilionar, nici în aer liber”, spune Hazmann Pal, muzeograf.

Obiecte din fier turnat, aparate de radio, unelte şi maşini agricole, obiecte de ceramică, sculpturi şi haine populare. Toate trezesc nostalgia.

Pentru că zona este mai friguroasă, odinioară, fiecare familie avea câte un godin în încăperea în care se primeau musafirii. Una dintre sobele expuse a fost produsă la o fabrică din Odorhei şi a fost folosită mai bine de trei decenii de o familie de boieri din Cernat.

Muzeul nu are o politică de promovare. Se bazează pe turiştii care ajung aici şi povestesc apoi prietenilor, încântaţi de frumuseţile pe care le-au descoperit.

Aşa se face că Muzeul Hazmann Pal a primit anul trecut peste 40.000 de turişti veniţi nu doar din toate colţurile ţării, ci şi din străinătate.

„Este o valoare foarte mare pentru noi. M-au impresionat foarte mult toate uneltele, toate obiectele care s-au folosit acum o sută de ani. Toate gospodăriile erau sustenabile, nu depindeau de nimeni şi orice foloseau strămoşii noştri se putea repara”, a spus o turistă.

„Aparţine de tradiţia noastră, dar e foarte important să ştim toate astea şi în lumea modernă, trebuie să ne cunoaştem şi trecutul, pentru a fi cât mai compleţi”, a fost de părere o tânără turistă.

O astfel de călătorie în trecut costă zece lei pentru adulţi şi cinci lei pentru copii, studenţi şi pensionari.


Așteptăm să ne trimiteţi poveștile voastre, însoțite de FOTOGRAFII și FILME, din locurile pe care le-ați vizitat și considerați că merită să fie promovate pe pagina noastră de Facebook, prin aplicaţia DigiVOX  sau direct pe e-mail estival@digi24.ro.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri