estiVALUL Digi | Turist în Parcul Natural Apuseni

Data publicării:
parcul natural apuseni - fb

Vremea

Este vacanţă şi mulţi sunt tentaţi să plece în ţări exotice din zona tropicală. Dacă vă doriţi o vremea ca cea de acolo, este suficient să veniţi pe plaja Digi din Mamaia, pentru că sunt anunţate temperaturi tropicale, ce vor tinde spre 31 de grade Celsius la umbră. Printre puţinele oaze de răcoare se numără şi Lacul Bâlea unde nu se vor depăşi 20 grade şi asta pentru că din când în când vor apărea şi ploi de vară cu descărcări electrice.

Agenda zilei

vineri, 7 august - Plaja Digi, proiecția filmului Hotel Grand Budapest.
sâmbata, 8 august, Plaja Digi, Mamaia, la Summer Live Session, concert LOREDANA.
7-12 august – Tulcea - Festivalul Internațional de Folclor „Peștișorul de Aur”.

Recomandare

Peisaje de o frumusețe nebănuită, munți cuceriți de păduri vechi parcă de când lumea, peșteri și cascade sălbatice și stânci care urcă până la cer. V-am descris doar câteva dintre minunile din Parcul Natural Apuseni, întins pe teritoriul a trei județe - Bihor, Cluj și Alba. O călătorie în această zonă cere însă, pe lângă pasiunea pentru natură, și o bună condiție fizică.

Parcul Natural Apuseni - un loc de o frumusețe aparte, în creierii munților, cu văi, peșteri, cascade și peisaje spectaculoase care îți taie respirația. Ca să ajungem acolo am lasat mașina în satul de vacanță Boga. Ne-a convins drumul forestier plin cu pietre și bolovani, pe care l-am parcurs cale de 13 kilometri la bordul unei mașini de teren de mici dimensiuni. Șerpuind prin pădure, poteca ne-a purtat până într-un loc în care, pentru câteva minute, am avut senzația că suntem în vârful lumii. Încărcați cu energia pe care ne-a transmis-o imaginea munților de un verde crud, ne-am reluat drumul spre Cheile Galbenei. Acestea au o lungime de 700 de metri și sunt formate de apele Văii Galbena.

După o jumătate de oră de mers prin Cheile Galbenei se ajunge la superba cascadă Evantai unde apa cade de la șapte metri. Cei care vor să continue traseul urcă pe lanțuri și vor ajunge la Izbucul Galbenei.

De acolo, o oră de mers cu maşina e suficient ca să ajungi pe Platoul Glăvoi, această Vamă Veche a Apusenilor.

Lucian Frențiu, ghid de la Salvamont Bihor ne explică: „Portalul este unul dintre cele mai înalte din România, are o înălțime de 70 de metri, este considerat cel mai grandios complex carstic din România, care e format din trei cercuri calcaroase, Portalul și Valea Cetăților.”

Cetăţile Ponorului au fost declarate rezervaţie naturală în anii 60, au obţinut statutul de monument al naturii şi au trecut în custodia Academiei Române.

Cheile Galbenei şi Cetăţile Ponorului atrag mii de turişti anual.

Așteptăm să ne trimiteţi poveștile voastre, însoțite de FOTOGRAFII și FILME, din locurile pe care le-ați vizitat și considerați că merită să fie promovate pe pagina noastră de Facebook, prin aplicaţia DigiVOX  sau direct pe e-mail estival@digi24.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri