Sari la conținut

EURO 2016 | Măsuri de securitate dure. Ce trebuie să știe suporterii români

Una dintre cele mai mari zone pentru suporteri din Franţa este la Paris, amenajată în apropiere de Turnul Eiffel. Cei care nu au reuşit să cumpere bilete pentru stadion, dar care vor să trăiască atmosfera de campionat european, pot veni aici să urmărească meciurile.

Este suficient loc pentru mai bine de 90.000 de oameni, iar toţi vor trebui să treacă de controale stricte de securitate.

Toată zona este împrejmuită de un gard uriaş, cu doar şase căi de acces la interior. Vor fi controale extrem, extrem de riguroase. Toţi spectatorii care vor să vină să vadă meciul pe ecranul gigant spatele meu trebuie să prezinte cartea de identitate, o carte de identitate validă, iar în interiorul acestul fan zone vor fi nu mai puţin de 1.500 de agenţi de securitate”, relatează Sebastian Perju, corespondent Digi24 în Franţa.

Organizatorii cred că sunt pregătiţi pentru orice situaţie, chiar dacă până acum nu au apărut ameninţări precise la Euro 2016.

Noi, organizatorii, nu ştim de vreo ameninţare precisă, concretă, care să aibă ca ţintă EURO 2016, un anumit stadion sau un anumit meci”, a declarat Jacques Lambert, preşedintele comitetului de organizare EURO 2016.

Fanii români nu se opun securităţii sporite.

- Nu vă e teamă după tot ce s-a întâmplat?

- Nu. De ce să ne fie teamă? Acum ce să facem? Rămânem în casă dacă ne e teamă, nu?

- Cum vi se par măsurile de securitate?

- Drastice, dar sunt ok. Eu zic că e un lucru bun pentru toată lumea.

În schimb, oficialii francezi sunt îngrijoraţi de grevele care afectează transportul public, având în vedere că sute de mii de oameni vor trebui să traverseze teritoriul Franţei cât ţine turneul.

Iar la partida de deschidere de pe Stade de France dintre Franța și România va asista și premierul Dacian Cioloș. Pe lângă alte angajamente oficiale, va participa şi la recepţia oficială de deschidere a participării României la EURO 2016. Evenimentul va avea loc la Ambasada României. 

MAI îi atenționează pe suporterii români să respecte regulile impuse de organizatorii EURO 2016

Ministerul Afacerilor Interne face un apel la suporterii români care se deplasează în Franța să respecte regulile impuse de organizatorii Campionatului European de Fotbal și le recomandă să se asigure că au documentele de identitate valabile, pe care trebuie să le aibă asupra lor la intrarea pe stadioane.

De asemenea, MAI face apel la suporterii români să respecte indicațiile autorităților franceze, în special cele referitoare la măsurile de siguranță și securitate în zonele special amenajate pentru fani și cele de la stadion.

„Pe întreaga perioadă în care suporterii români vor fi prezenți la Campionatul European 2016, 44 de polițiști și jandarmi vor fi detașați în Franța pentru misiuni de ordine publică sau de consiliere a suporterilor români. Până în prezent, au ajuns în Franța 20 de polițiști, care vor desfășura misiuni de patrulare în Paris, și alți 10 jandarmi și polițiști care vor fi implicați în misiunile specifice asigurării securității la EURO 2016”, se arată într-un comunicat al MAI.

Ministerul reamintește că în Fan Zone și în preajma stadioanelor unde vor avea loc meciurile tricolorilor jandarmii și polițiștii români vor purta uniformă sau veste de identificare pentru a putea fi contactați de suporterii români.

MAI va desfășura împreună cu Federația Română de Fotbal o campanie de informare sub denumirea "MAI puternici în echipă", în cadrul căreia va promova aceste recomandări. Campania se va derula pe toată perioada desfășurării meciurilor Naționalei României la EURO 2016.

EURO 2016 | Programul complet al meciurilor