Sari la conținut

EURO 2016 | Ne putem califica și de pe locul trei. Condiția necesară ca să nu depindem de nimeni

Foto: Gulliver/GettyImages

Cu un punct acumulat după primele două meciuri din grupă, prima reprezentativă visează chiar la calificarea de pe locul secund în grupă. Acest lucru se va întâmpla în măsura în care ne vom impune contra Albaniei, iar Elveţia va pierde cu Franţa (atât noi, cât şi elveţienii am acumula patru puncte, iar la capitolul golaveraj stăm în acest moment mai bine, reuşind să marcăm împotriva „cocoşilor”).

În măsura în care Shaqiri&Co vor reuşi să smulgă măcar un egal Franţei (cu o remiză ambele echipe ar fi calificate, cu trupa lui Deschamps pe primul loc), tricolorii vor avea şanse mari la calificarea de pe locul trei, condiţia fiind să obţină trei puncte diseară.

O victorie cu Albania va schimba fundamental situaţia. Mai ales că Irlanda de Nord, Slovacia şi Suedia, formaţii aflate deasupra noastră în duelul de la distanţă, vor avea confruntări de foc în ultima rundă: cu Germania, Anglia, respectiv Belgia. Un succes cu Albania nu ne califică matematic de pe locul trei, însă ne oferă şanse de peste 95% să fim una dintre cele mai bune patru formaţii clasate pe a treia poziţie. În măsura în care vom reuşi o victorie la handicap diseară (2-0, 3-0), şansele merg spre 100%.

Clasamentul actual al locurilor trei în grupe:

1. Irlanda de Nord (Grupa C): 3 puncte (Golaveraj: +1, Goluri marcate: 2, Cartonaşe galbene: 4)

2. Slovacia (Grupa B): 3 puncte (Golaveraj: 0, Goluri marcate: 3, Cartonaşe galbene: 6)

3. Portugalia (Grupa F): 2 puncte (Golaveraj: 0, Goluri marcate: 1, Cartonaşe galbene: 2)

4. Cehia (Grupa D): 1 punct (Golaveraj: -1, Goluri marcate: 2, Cartonaşe galbene: 2)

5. România (Grupa A): 1 punct (Golaveraj: -1, Goluri marcate: 2, Cartonaşe galbene: 7)

6. Suedia (Grupa E): 1 punct (Golaveraj: -1, Goluri marcate: 1, Cartonaşe galbene: 2)

Principalul criteriu în departajarea echipelor de pe locul trei are legătură, evident, cu numărul de puncte. În caz de egalitate la acest capitol, următorul criteriu de departajare este golaverajul, capitol la care vom fi pe cel puţin "0", în caz de victorie cu Albania. În măsura în care egalitatea va persista şi în acest caz, se va lua în calcul numărul de goluri marcate, apoi clasamentul fair-play (vor avea prioritate formaţiile cu mai puţine cartonaşe).

De menţionat că şi în cazul unui egal cu Albania mai păstrăm şanse la optimi, însă cu două puncte acumulate, acestea sunt mai degrabă teoretice.

EURO 2016 | PROGRAM, REZULTATE, CLASAMENT