EURO 2016 | Spectacol, emoții și măsuri de securitate fără precedent pentru milioane de fani

Data publicării:
suporteri

Foto: Gulliver/GettyImages

Fanii români din Paris sunt în aşteptarea meciului. Alte mii de suporteri ai tricolorilor vor urmări meciul pe ecranul instalat lângă Turnul Eiffel:

Suporter: Suntem foarte nerăbdători. Suntem pentru trei zile în Paris şi împreună suntem doisprezece.
Reporter: Credeţi că veţi câştiga?
Suporter: 2-0, desigur, 2-0 pentru România, desigur!
Suporter: Ne iubim ţara, iubim România! Hai, hai România!
Suporter: Vom merge pe Stade de France, vom fi printre spectatori. Aşadar, vor urmări meciul de aproape. Nu contează foarte mult dacă ei câştigă, sărbătoarea în sine este o victorie. Performanţa este o victorie şi toate aceste se desfăşoară plăcut. Este doar forbal până la urmă. Este vorba despre prietenie între două popoare şi nu este animozitate.

Meciul dintre România şi Franţa este aşteptat cu sufletul la gură milioane de suporteri. Printre ei şi liderii politici ai celor două ţări. De altfel, meciul a fost unul dintre subiectele de discuţie între premierii Dacian Cioloş şi Manuel Valls, care s-au întâlnit astăzi la sediul guvernului francez.

Nu vă vom dezvălui pronosticurile noastre, dar avem certitudinea că va fi o sărbătoare frumoasă pentru suporterii francezi şi români şi indiferent de rezultat vom rămâne prieteni”, a declarat Manuel Valls, premierul Franţei.

„Dincolo de rezultat am căzut de acord cel puţin asupra acestui lucru că va fi un meci frumos, un meci de ambiţie şi pentru Franţa care este gazda acestui campionat. Pentru România este un meci important”, spune Dacian Cioloş, premierul României.

Înainte de a se întâlni cu omologul francez, premierul Dacian Cioloş i-a vizitat pe tricolori în cantonament pentru a-i încuraja personal. De partea lui, ambasadorul român la Paris Luca Niculescu a mărturisit pentru Digi24 de ce este important pentru el acest meci.

Eu am aflat de meciul România-Franța cam în aceeeași perioadă în care am aflat că voi fi ambasador. Tot drumul meu e punctat de acest meci”, spune Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris.

De partea cealaltă, preşedintele Francois Hollande i-a vizitat şi el pe jucătorii francezi. A luat prânzul cu ei şi i-a încurajat:

Toată ţara are încredere în voi în această competiţie. Voi sunteţi mari sportivi, sunteţi campioni şi trebuie să vă concentraţi pe obiectivul pe care l-aţi stabilit cu selecţionerul vostru”, le-a spus jucătorilor Francois Hollande, preşedintele Franţei.

Peste două milioane cinci sute de mii de oameni sunt aşteptaţi să participe la Euro 2016, dintre care un milion şi jumătate sunt turişti străini. Iar pentru ca totul să decurgă bine, autorităţile franceze au desfăşurat pe străzi aproape 100.000 de poliţişti şi alte forţe de ordine. Prezenţa acestora dă un sentiment de siguranţă, spun turiştii care au sosit în Franţa. Printre turişti, şi mulţi români.

„Din păcate, cred că avem nevoie de poliţişti pentru a ne simţi în siguranţă. Trebuie să simţim că suntem în siguranţă, iar dacă îi vedem patrulând, ne simţim siguri”, spune un suporter.

Pentru alţii, prezenţa unui număr atât de mare de forţe de ordine naşte teama că oricând s-ar putea întâmpla ceva.

„Mi se pare puţin cam înfricoşător văzând atât de mulţi oameni care poartă arme automate. Noi suntem din Norvegia, unde nu prea vedem oameni înarmaţi”, spune un turist.

Autorităţile franceze au interzis montarea de televizoare pe terase pentru a evita aglomeraţia ce s-ar putea transforma în ţintă pentru terorişti. Meciurile vor putea fi urmărite doar în zone special amenajate.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri