Sari la conținut

Pregătiri pentru cel mai rău scenariu. Atentate simulate pe Stade de France

 

Stade de France / FOTO: Gulliver/GettyImages

Prima fază a exercițiului de gestionare a crizei "multi-atentate" și "multi-site"-uri, organizat în incinta-regină a Campionatului European de fotbal, în nordul Parisului, a debutat cu aproximativ 250 de figuranți și 200 de membri ai forțelor de ordine (polițiști, pompieri, personal de intervenție). Scenariul de simulare a rămas deschis până la finalul operațiunii, la jumătatea zilei, pentru a plasa participanții în cele mai reale condiții, obiectivul fiind acela de a exista o coordonare cât mai precisă "pentru ca ziua J să funcționeze bine."

Subiectul este în mod special sensibil. Șapte partide de la Campionatul European se vor disputa pe Stade de France, între care Franța — România, în meciul de deschidere de pe 10 iunie și finala, la șapte luni după atentatele din 13 noiembrie care au avut loc în împrejurimile aceluiași stadion, soldate cu un mort și zeci de răniți.

Marți, Statele Unite au avertizat că EURO 2016 reprezintă o "potențială țintă" pentru atentate "teroriste", într-o notă a departamentului de Stat asupra riscurilor de călătorie în toată Europa. Guvernul francez consideră, de asemenea, că EURO 2016 constituie "o potențială țintă atractivă" pentru "organizațiile teroriste" sau "persoane radicalizate".