De ce nu a fost ales pentru Catedrala Mântuirii un clopot ”Made in Romania”

Doru Cireaşă Data actualizării: Data publicării:
WhatsApp Image 2017-04-04 at 16.14.48

”Am rămas cu un gust amar. Nu am fost contactat pentru ofertarea clopotului de la Catedrală, ai o singură astfel de șansă în viață”, spune cel mai mare fabricant de clopote din România care este, totodată, al patrulea european.

WhatsApp Image 2017-04-04 at 16.14.48

Oficialii celei mai mari turnătorii de clopote din România, Blotor din Maramureș, se declară dezamăgiți de faptul că nici nu au fost contactați de către Patriarhia Română pentru a înainta o ofertă privind realizarea celui mai mare clopot din România care va împodobil Catedrala Mântuirii Neamului din București.

Turnătoria administrată de Gabriel Radu Blotor poate turna cu respectarea tuturor cerințelor legate de sunet, decorare, automatizare a acționării, etc, clopote de până la 35 de tone. Realizarea clopotului de la Catedrala Mânturii Neamului nu ar fi fost o problemă pentru Blotor, spune reprezentantul acestei firme.

Clopotul gigantic, cu o greutate de 25 de tone și valoare de 425.000 de euro va fi realizat de o turnătorie austriacă, numită Grassmayr, din Innsbruck. ”Se pare că mântuirea ne vine și în această privință din vestul Europei”, spune cu amărăciune Gabriel Radu Blotor.

Turnătoria lui a realizat sute de clopote bisericești. Anul trecut Blotor a realizat un clopot de o tonă pentru Administrația Prezidențială - Palatul Cotroceni. În străinătate au fost livrate clopote pentru mănăstirea "Izvorul Tămăduirii" din Melbourne – Australia și la Parohia Ortodoxă Româna "Învierea Domnului" în Mannheim – Germania. Firma sa are în jur de 20 de angajați.

Cele mai mari clopote

Blotor a turnat cele mai mare clopote, de trei de tone, la catedrala din Botoșani și la cea din Mioveni Argeș. Nu este de condamnat că nu a realizat vreun clopot cu greutate comparabilă cu cea a celui care va fi montat la noua Catedrală din București căci acesta va fi unicat în Europa prin greutatea sa, excepție făcând Rusia. Dealtfel nici austriecii de la Grassmayr nu au mai făcut unul atât de mare. Cel mai greu clopot fabricat de ei are ”doar” 15 tone și a fost livrat în 2012 pentru o mănăstire din Tabor – Israel. Acum se vor mândri cu clopotul Catedralei românești.

”Aveam capacitatea tehnică, da, normal, suntem cea mai mare turnătorie din România și numărul patru mondial. Facem calitate, facem bijuterii. Am rămas cu un gust amar căci pentru mine ca producător era unica posibilitate în viața unei turnătorii de a face o comandă așa mare pentru țara ta. Nu va fi niciodată o altă comadă la fel de mare”, spune el. Lucrarea dacă ar fi făcută ar fi fost una de artă ”nu numai ca sunet, ci și ca suflet pus în aceasta, căci era pentru Catedrala Mânturii Neamului”.

Blotor este singura turnătorie din România membră în Asociația Turnătorilor de Clopote din Europa și Rusia.

WhatsApp Image 2017-04-04 at 16.14.46

Răspunsul Patriarhiei

Realizarea clopotului în afara țării ”nu trebuie să facă pe nimeni să se simtă jignit”, spune Vasile Bănescu, consilier patriarhal. Întrebat dacă Patriarhia a trimis cereri de ofertă și în România Vasile Bănescu spune: ”Nu a încercat, vă spun și de ce. Această fabrică, turnătorie din Innsbruck este unica din Europa unde se fac lucruri de cea mai înaltă calitate, noi nu aveam posibilitatea în România, e un clopot care emite nota do în mod unic și deci s-a ales în mod clar această variantă”.

Blotor afirmă însă că turnătoria sa ”poate turna clopote în gamă, pe orice notă muzicală, carilioane (set de clopote fixe), toate acordajele acestor clopote fiind făcute în afara țării în Germania și Olanda”. Reprezentatul Patriarhiei spune că banii pentru clopot, anume 425.000 de euro, nu vin din alte surse, ci exclusiv din bugetul Patriarhiei și ca urmare ”nu a fost cazul de licitație”.

Clopotul, despre care Vasile Bănescu susține că este ”turnat impecabil, fără defecte, probat și verificat de specialiști”, va ajunge în România în jurul datei de 15 mai.

Turnătoria austriacă pare a fi preferata Patriarhiei. Mai multe clopote pentru Patriarhie, de dimensiuni mult mai mici, au fost turnate în anii trecuți de către austrieci la Innsbruck.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri