FABRICAT ÎN ROMÂNIA. Industria care a schimbat destinul unui oraș

Data publicării:
ford b max

De la această maşină inspectăm o parte importantă a B Max-ului, adică bordul, se inspectează zona acestei piese în mare parte să nu fie zgâriată sau să aibă voiduri”, explică un angajat al uzinei.

Grupul britanic International Automotive Components, prescurtat IAC, şi-a deschis în 2012 fabrica din Balş, judeţul Olt. E situată la 25 de kilometri de uzina Ford din Craiova, care este de altfel principalul client.

Marius Melnicencu, Plant Manager IAC Balş: IAC face în Balş acum diferite produse, în primul rând întregul interior pentru Ford B Max, planşa de bord, uşile, plafonul, consola centrală, torpedo-ul şi alte piese pentru alţi furnizori la nivel european.

Pe lângă cei de la Ford, românii angajaţi aici fac componente de design interior şi pentru alte mărci internaţionale precum Range Rover, Audi sau Volkswagen.

Această piesă se numeşte consolă, o luăm de pe bandă, o verificăm să nu aibă arsuri, să nu aibă pete, să nu aibă diferite impurităţi”, arată un angajat.

Din cei 18.000 de locuitori din Balş, 350 lucrează în fabrică.

Robert Troi, angajat: Este prima experienţă, nu am avut alt job, e un punct de plecare, un reper, să zic aşa, pentru a-ţi forma o carieră.

Mai mult, fabrica reprezintă un pol de interes şi pentru oameni aflaţi în localităţile învecinate. Unii angajaţi fac naveta şi de la 30 de kilometri.

Cristinel Licu, angajat: Am avut oportunitatea asta de a mă angaja într-o companie multinaţională şi am luat-o ca pe o avansare, mi-a prins foarte bine aici, am învăţat foarte multe lucruri noi.

Dar, cum oraşul nu avea o tradiţie în construcţia de piese pentru maşini, găsirea forţei de muncă specializate în acest domeniu a fost o provocare. În timp însă, conducerea fabricii şi instituţiile de învăţămant din zonă au dezvoltat mai multe proiecte de pregătire a viitorilor angajaţi direct de pe băncile liceului.

Oana Grosu, director Resurse Umane IAC Balş: Prin derularea unui parteneriat foarte solid cu Colegiul Tehnic Balş şi cu Universitatea din Craiova încercăm să oferim tinerilor cu potenţial şansa reală de a se dezvolta în cadrul companiei noastre către specializările pe care ei le pot pune în practică.

40 de milioane de euro a investit până acum gigantul britanic în fabrica din Balş.

Marius Melnicencu, Plant Manager IAC Balş: Balşul a fost o locaţie strategică pentru a ne permite să ne dezvoltăm ulterior şi avem resursele umane plus două oraşe mari în zonă, Slatina şi Craiova, unde ne asigurăm personalul cu experienţă necesară.

Grupul IAC are o experienţă de peste 160 de ani în dezvoltarea produselor pentru interiorul automobilelor şi este al treilea furnizor de astfel de componente auto, la nivel mondial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri