GERMANIA ALEGE. Cosmin Prelipceanu, de la Berlin: „Mașina de spălat” așteaptă formula de guvernare

Data publicării:
cosmin - schwartz

În direct de la Berlin, Cosmin Prelipceanu și-a început cu aceste explicații seria de corespondențe dedicate alegerilor din Germania. Cosmin Prelipceanu, Emil Hurezeanu și o echipă întreagă de jurnaliști și tehnicieni Digi24 le vor aduce telespectatorilor toate explicațiile de care au nevoie pentru a înțelege mizele alegerilor din 22 septembrie.

Victoria Angelei Merkel în alegerile de duminică nu este, în niciun moment, pusă la îndoială. Prima femeie cancelar din istoria Germaniei domină clar sondajele de opinie și are asigurat al treilea mandat consecutiv în fruntea guvernului federal. Mai puțin sigură este, însă, formula de guvernare, pentru că aliații ei din ultimii patru ani, liberal-democrații din FDP, sunt în cădere liberă și sunt în mare pericol de a nu mai prinde locuri în parlamentul federal. Așa s-a întâmplat duminica trecută la alegerile regionale de landul Bavaria, un bastion al coaliției pe care creștin-socialii o făceau în mod tradițional cu liberalii. Aceștia din urmă nu au reușit să atingă, însă, pragul de intrare în parlamentul regional.

Scenarii de guvernare. Secretul Angelei Merkel

Un al doilea scenariu postelectoral ar fi refacerea „marii coaliții” cu rivalii social-democrați, pe care Angela Merkel i-a mai avut parteneri de guvernare în primul său mandat.

În fine, un scenariu „de coșmar” ar fi o coaliție guvernamentală fără creștin-democrați, o coaliție de stânga a SPD cu alte partide, în care Verzii. Totuși, acest scenariu este mai puțin probabil.

Robert Schwartz, jurnalist la Deutsche Welle, a explicat în direct de la Berlin că liberalii germani au pierdut în ultimele două săptămâni 5,5 procente. Căderea lor de popularitate este cauzată, pe de o parte, de faptul că n-au mai avut de mult timp un lider caristmatic, iar pe de altă parte, că unele politici liberale au fost îmbrățișate între timp și de alte partide.

Terenul este pregătit pentru o alianță CDU-SPD încă din campania electorală, unde atacurile opoziției la adresa cancelarului au lipsit. Este adevărat că liderul social-democrat, Peer Steinbrueck, a exclus posibilitatea unei coaliții cu CDU. În aceste condiții, „marea coalție” s-ar face, foarte probabil, fără participarea liderului SPD.

Merkel rămâne populară în rândul germanilor, care văd în ea figura unei mame capabile să genereze un sentiment de autoritate și totodată de siguranță. „Mutti Merkel (mămica Merkel) ne pune să facem curat în cameră, dar niciodată nu ne lasă fără desert”, obișnuiesc să spună germanii. Într-adevăr, Germania are cel mai mic al doilea șomaj din UE. Iată și câteva exemple de salarii medii: în energie – 4.400 de euro, în educație – 3.900 de euro, în domeniul medical – 3.360 de euro, în construcții – 2.600 de euro.

E adevărat, spune Robert Schwartz, că Angela Merkel a avut în fostul cancelar Helmut Kohl un profesor care a învățat-o cum să gestioneze situații de criză. În plus, are cap de fizician, știe să aibă o abordare meticuloasă, pas cu pas, a problemelor.

Sunt așteptați la vot, duminică, 62 de milioane de germani. Se spune, însă, că atunci când poporul e fericit, politica e plicticoasă. Nu se știe, prin urmare, cât de interesați vor fi germanii să meargă la urne. Votul se încheie la ora locală 18.00 (19.00, ora României), iar până atunci este interzisă orice influențare a scrutinului. Chiar dacă interdicțiile legale nu vizează mediile de socializare, procurorul general a avertizat că dacă cineva postează pe Facebook rezultatele exit-poll-urilor înainte de închiderea urnelor, riscă o amendă de 50.000 de euro.

GERMANIA ALEGE, în direct LA Digi24

Digi24, singura televiziune de știre care emite full HD, urmărește pas cu pas un eveniment internațional foarte important și pentru România, alegerile din Germania. Pentru mulți dintre români visul german, adică un sistem social generos, care funcționează fără greșeală, pare a fi unul destul de îndepărtat și greu de accesat. Ar putea oare rezultatele alegerilor de mâine din Germania schimba acest lucru?

Digi24 ia pulsul alegerilor care ar putea influența Europa și România, în direct de la Berlin, alături de Cosmin Prelipceanu și Emil Hurezeanu.

Telespectatorii Digi24 vor putea urmări, într-o serie de transmisiuni in direct din capitala Germaniei, cum decurg alegerile în țara considerată a fi motorul Uniunii Europene. În campania electorală a devenit evident că alegerile din Germania par să aibă o miză mai mare în afara ţării decât pentru germani. După aproape un sfert de secol de la reunificare şi un deceniu de la reformarea statului social, teama germanilor faţă de cum va arăta viaţa lor în viitor se estompează şi este înlocuită de încredere. Aşa explică analiştii o campanie electorală lipsită de polemici majore.

În direct de la Berlin, Cosmin Prelipceanu, Emil Hurezeanu și o echipă întreagă de jurnaliști și tehnicieni Digi24 le vor aduce telespectatorilor toate explicațiile de care au nevoie. Chiar dacă rezultatele alegerilor din Germania sunt previzibile, Europa aşteaptă cu sufletul la gură rezultatele scrutinului pentru că toată lumea vrea să ştie ce are de gând să facă în viitor Germania, liderul de facto al UE.

În programele sale de știri, Digi24 alocă spații ample intervențiilor de la Berlin.

Duminică, 22 septembrie, în ziua alegerilor din Germania, Digi24 transmite o ediție specială, dedicată evenimentului politic al acestui an in Germania. De la ora 18.00, din studioul de la București, Balazs Barabas și invitații săi comentează desfășurarea alegerilor, iar de la ora 18.45, in direct de la Berlin, Cosmin Prelipceanu și Emil Hurezeanu prezintă primele rezultate, estimarile exit poll-urilor, reacțiile de pe scena politică germană.

Luni, 23 septembrie, de la ora 20.00, Digi24 transmite o ediție specială a „Jurnalului de seară”, în direct de la Berlin, în cadrul căreia Cosmin Prelipceanu și Emil Hurezeanu, alături de invitații lor speciali, analizează rezultatele alegerilor din Germania și vorbesc despre efectele pe care acestea le vor avea asupra Europei și României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri