GERMANIA ALEGE. Romii, temă de campanie în Germania

Data publicării:
rom berlin

În cartierul Neukoelln, locuitorii sunt obișnuiți cu prezența etnicilor romi. „Locuiți aici. Cum numiți casa aceasta?”, întreabă reporterul Digi24 o locatară din zonă, la care răspunde: „Casa țiganilor. Pentru că la geamuri atârnă toate hainele și toate covoarele. Nu arată bine deloc. Păcat”

„În Germania nu vorbim despre etnii. Noi vorbim de români și de germani. Știm însă din experiență că este vorba de romi pentru că așa își spun ei sau avem localitatea aceasta de lângă București, de unde o treime din locuitori au venit la noi”, spune Cordula Simon, reprezentant al primăriei Neukoelln.

 „În România nu aveam niciun drept. Aici avem drepturi, avem social. Cât este socialul? În jur la 500-600 de euro”, explică un etnic rom care s-a mutat în Germania.

„O femeie m-a impresionat spunând: Doamnă Simon, dacă eu și cei cinci copii trăim cu două felii de pâine pe zi, mai multe saptămâni de-a rândul, vreau sa-mi pot hrăni familia”, explică Cordula Simon, reprezentant primăria Neukoelln.

Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich a promis că va lua măsuri ca imigranții săraci să nu mai vină în Germania. Până acum, Berlinul nu a pus în practică această propunere din campania electorală.

„Unele dintre familiile de romi trăiesc din cântat pe stradă și din cerșit și nu au nevoie de o agenție pentru ocuparea forței de muncă și sunt totuși aici. Ca autoritate locală am datoria să fac tot ce se poate ca să păstrez liniștea în comunitate, iar astfel de cazuri nu sunt rezolvate de măsurile ministrului Friedrich”, spune însă Cordula Simion.

„Imigranții din sud-estul Europei nu prea sunt plăcuți. Sunt bine văzuți migranții albi, spre exemplu din Finlanda. Aceștia să vină. Și francezul este binevenit. Și spaniolii sunt plăcuți pentru că germanilor le place să-și petreacă vacanțele în țara lor și iubesc mâncare spaniolă. Și acum să repolitizăm subiectul. Nu pot face campanie electotorală pe spatele imgranților spanioli. Asta este exclus. Dar pot face campanie pe spatele românilor și bulgarilor”, a explicat, pentru Digi24, Jakob Augstein, jurnalist la publicația ,,Der Freitag”.

„O soluție poate fi găsită dacă discutăm serios despre problemă și dacă nu o transformăm într-o luptă politică și ideologică”, dă replica Rolf Kleine, purtătorul de cuvânt al lui Peer Steinbruck, contracandidatul Angelei Merkel.

„Nu se poate ca să avem un val de imigranți care vin aici doar ca să trăiască de pe urma ajutoarelor noastre sociale. Pentru acești oameni trebuie să plătească țara de origine. Dacă primește aici cineva ajutor social, atunci banii ar trebui să vină din Bulgaria sau România”, spune Alexander Gauland, reprezentant al Alternativei pentru Germania.

Doar în cartierul Neukoelln din Berlin trăiesc 5.000 de bulgari și aproape 4.000 de români.

_____________________________

Digi24 va trata pe larg teme de interes legate de Germania pe parcursul întregii săptămâni, campanie ocazionată de alegerile care vor avea loc în 22 septembrie.

Începând de marți, Digi24 aduce în obiectivul Digi24 alegerile din Germania. Sâmbătă, trimișii speciali ai Digi24 transmit din Berlin ultimele informații de dinaintea votului, iar duminică urmăresc atent scena politică germană în jurnalele de știri.

De la ora 18.00, Balazs Barabas discută despre miza acestor alegeri, iar de la 18.45, Cosmin Prelipceanu și Emil Hurezeanu, aflați în Germania, analizează primele estimări ale votului.

Luni, la Digi24 ia primele reacții interne și internaționale și de la ora 20.00 trage concluziile într-o ediție specială a „Jurnalului de seară”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri