Sari la conținut

Premieră. Un actor musulman a câștigat un Oscar

Pe lângă gafa uriașă privind câștigătorul celui mai bun film al anului, la Gala Premiilor Oscar a mai avut loc o premieră: Mahershala Ali a devenit primul actor musulman care a câștigat un Oscar.  La prima nominalizare, Mahershala Ali a câștigat la categoria „cel mai bun actor în rol secundar”, învingând actori precum Michael Shannon („Nocturnal Animals”), Jeff Bridges („Hell or High Water”), Lucas Hedges („Manchester by the Sea”) și Dev Patel („Lion”). 

89th Annual Academy Awards - Governors Ball

Foto: Gulliver/ Getty Images

„Moonlight” spune povestea lui Chiron, un tânăr afro-american homosexual, în trei etape importante din viața lui. Mahershala Ali îl interpretează pe Juan, un traficant de droguri, care îl protejează pe Chiron de abuzul emoțional la care este supus de mama lui, rol interpretat de Naomie Harris, și ea nominalizată la Oscar. 

După ce a fost aplaudat câteva minute în picioare de către colegii lui actori, Mahershala Ali a ținut un discurs emoționant în care a lăudat filmul regizat de Barry Jenkins. 

„Am avut atât de mulți profesori extraordinari și ceea ce mi-au spus cu toții în mod constant a fost că (povestea n.red)  nu este despre mine, nu este despre mine. Este despre aceste personaje. Ești în slujba acestor povești și acestor personaje. Sunt onorat că am avut ocazia să fac acest lucru”, a spus actorul. 

Ali și-a început cariera de actor la Hollywood în serialele „Crossing Jordan” și „Threat Matrix”. Însă rolul care l-a făcut cunoscut a fost cel din serialul SF „The 4400”. Primul film important în care a jucat a fost pelicula regizată de David Fincher „The Curious Case of Benjamin Button”.

Mahershala Ali a jucat și în  „Predators”, „The Place Beyond the Pines”, „Free State of Jones”, „Hidden Figures” și  „The Hunger Games” . De asemenea, Ali este cunoscut pentru personajul Remy Daton din „House of Cards”.