Sari la conținut

VIDEO. Momentul încurcăturii de la Oscaruri. Ce s-a întâmplat de fapt?

Într-un moment fără precedent la Oscaruri, „Moonlight” a obținut premiul pentru cel mai bun film la gala din 2017, după ce inițial a fost anunțat din greșeală drept câștigător filmul „La La Land”.

Cel care a făcut anunțul inițial - că a câștigat „La La Land” -  a fost actorul Warren Beatty. Dar musicalul nu câștigase, de fapt, trofeul, ci „Moonlight”. A fost un final dramatic și confuz al showului de la Dolby Theatre, comentează ABC News, postul de televiziune care a transmis gala.

Warren Beatty părea să glumească atunci când trăgea de timp până să citească cine a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film. S-a dovedit însă că doar era încurcat, pentru că, de fapt, avea plicul greșit: era plicul cu numele celei mai bune actrițe în rol principal (Emma Stone în „La La Land”). Când i-a înmânat cartonul cu numele partenerei de scenă, Faye Dunaway, aceasta a anunțat că „La La Land” a câștigat, pentru că citea, de fapt, cartonul de la „Cea mai bună actriță în rol principal”. În realitate, adevăratul câștigător era „Moonlight”.

Însă până când să fie restabilit adevărul, toți cei care erau în sală și care aveau legătură cu „La La Land” au năvălit pe scenă. Producătorul „La La Land”, Jordan Horowitz, deja a rostit discursul de acceptare. Dar la scurt timp după aceea, a revenit pe scenă și a anunțat că este o greșeală. „Nu e o glumă”, a spus el și a ridicat în sus cartonul cu adevăratul câștigător: pe carton scria „Moonlight”. Într-un cuvânt, scrie ABC News, ciudat.

Beatty a încercat să explice situația, iar gazda ceremoniei Oscar, Jimmy Kimmel, a făcut câteva glume, iar apoi a cerut scuze. A spus că știa el că o va da cumva în bară.

Regizorul peliculei „Moonlight”, Barry Jenkins, a fost atât de năucit de turnura pe care au luat-o evenimentele, că abia a putut îngăima un discurs de acceptare.

„Nici măcar în visele mele nu putea fi adevărat, dar la naiba cu visele, am terminat cu asta, fiind acum e adevărat. O, Doamne!”, a spus el, înainte de a lăsa microfonul pentru a-și îmbrățișa echipa. Unii dintre cei implicați în „Moonlight”, când au urcat pe scenă, încă aveau pe chip dezamăgirea care îi încercase când au crezut că au pierdut.

Numai că Emma Stone a declarat că ea avea deja în mână cardul cu numele ei scris la categoria „cea mai bună actriță”, card care fusese folosit atunci când s-a anunțat premiul. Deci, cum a fost posibil?

Se pare că sunt „două rânduri” de plicuri pentru fiecare câștigător. Potrivit presei americane, când s-a anunțat pe scenă că „La La Land” este marele câștigător, reprezentanta PriceWaterhouseCoopers, firma care se ocupă de securitatea plicurilor, a sărit și a spus: „A luat plicul greșit” și a alergat pe scenă.

Există un plan de rezervă în cazul în care este anunţat un câştigător greşit

Angajaţii de la PricewaterhouseCoopers nu sunt doar singurii care cunosc lista câştigătorilor înainte de ceremonia oficială, pentru că ei sunt cei care numără voturile, ci sunt şi cei care memorează numele tuturor câştigătorilor de la cele 24 de categorii. În cazul în care o persoană este greşit anunţată drept câştigătoare, ei sunt singurele persoane autorizate să vină pe scenă şi să întrerupă show-ul, pentru a repara eroarea. Acest lucru nu se întâmplase, însă, niciodată până acum în istoria Oscarurilor. 

Oscarul obținut de „Moonlight” a fost al treilea obținut de peliculă, după cel pentru cel mai bun scenariu adaptat și pentru cel mai bun actor în rol secundar, Mahershala Ali. În schimb, „La La Land” și-a revendicat în total șase premii.

Citiți și:

OSCAR 2017 | LIVE BLOG. Gafă de proporții: „La La Land”, anunțat în mod greșit cel mai bun film în loc de „Moonlight”

OSCAR 2017 | Cinci lucruri inedite despre cele mai râvnite premii din industria cinematografică

Oscar 2017 | Lista completă a trofeelor atribuite