Sari la conținut

Mov Crăciun dăruiește un viitor | Fabiani Prscina, unul dintre cei mai talentaţi tineri pianişti din lume

Fabiani Prscina are 12 ani, este din Petroșani și anul trecut a rămas orfan. Mama sa a murit în urma unui accident de mașină, iar pe tatăl său nu l-a cunoscut niciodată. Pentru el, pianul a devenit prieten și refugiu. Deasupra partiturilor stă acum poza mamei sale, pentru că orele petrecute în fața claviaturii îl fac să se simtă mai aproape de ea.

Întotdeauna când cântă la pian se gândește și la mama lui, asta sunt sigură, mai vorbim când stă la pian despre mama lui și cred că a trecut mai ușor cântând la pian”, spune Beatrice Munteanu, mătușa lui Fabiani.

După școală, Fabiani se întoarce în casa mătușii sale. Beatrice Munteanu, sora mamei lui, este cea care l-a înfiat. Cu multe eforturi, femeia a reușit să-i facă rost de o pianină.

„E greu, dar în același timp e și plăcut. Le compensează una cu alta”, spune ea.

După toate situațiile prin care a trecut, Fabiani nu încetează să se poarte ca orice copil de 12 ani. Se joacă mult, învață, citește si merge la școală.

„Mie îmi plac cam toate materiile, de la desen și muzică, până la fizică și matematică și română. Deci de la cele mai ușoare, la cele mai grele”, spune Fabiani Prscina.

Fabiani are deja o colecţie impresionantă de diplome şi medalii câştigate la concursurile de interpretare din ţară şi din străinătate. Profesorii spun că talentul şi perseverenţa sa îi oferă perspectiva de a umple orice sală de concerte din lumea întreagă.

A fost numit cel mai talentat tânăr pianist din lume, după ce a câștigat premiul I pentru juniori la Festivalul Internațional de Pian de la Nisa.

Cu toate acestea, Fabiani Prscina rămâne un puşti de 12 ani. „Am timp pentru toate. Dacă vreau, îmi fac timp pentru toate. Într-o zi, pot să fac lecții de pian, joacă, școală, teorie, pian la școală, deci cam foarte multe. Dar și într-o anumită limită”, spune, cu o maturitate extraordinară, băiețelul de 11 ani.

De la Chopin sau Enescu, partiturile clasice nu par să aibă niciun secret pentru Fabiani.

„La Fabiani se remarcă o plăcere de a cânta în public, pe care la ceilalți nu am remarcat-o. Apărea un soi de inhibiție. Fabiani într-un concurs dă tot”, spune Adina Vlad, profesoară de pian.

Dorința baiatului este să studieze la Conservatorul din Moscova. Nu-și face griji că între școală, examene, pian și concursuri va trebui să învețe și limba rusă.

„O să am timp și de rusă”, spune încrezător Fabiani.

„Dacă el își dorește într-adevăr să meargă la Moscova, va merge la Moscova. Cu tot sufletul și cu tot ce ne stă în putință, îi vom îndeplini visul. Deci nu se pune problema. Fiecare copil care visează un loc anume unde vrea să meargă, trebuie să meargă”, spune Beatrice Munteanu, mătușa lui Fabiani.

Fabiani a demonstrat până acum că visurile pot deveni realitate, atât timp cât talentul este dublat de mii de ore de muncă.

Acum, în prag de Sărbători, Fabiani i-a scris Movului ce își dorește. Scrisoarea ajunge, cu siguranță, la destinație.