Mov Crăciun dăruiește un viitor | Roberta și Andreea știu că educația e șansa către succes

Data publicării:
mov craciun

Aproape un sfert din români trăiesc sub pragul sărăciei. Copiii din familiile defavorizate au o singură şansă: educaţia. Dar în drumul lor pentru o viaţă mai bună se lovesc de nenumărate piedici. Roberta şi Andreea Radu au înţeles de mici acest lucru. Deşi mama lor a avut multe probleme şi se descurcă greu, împreună au hotărât că vor studia şi vor face performanţă.

În acest apartament modest din nordul Bucureştiului, Daniela Bursuceanu îşi creşte singură cele două fete. Andreea are 11 ani, iar Roberta are 8 ani. Fetele au pasiuni diferite, dar le uneşte dragostea şi grija pe care o au una pentru cealaltă.

Daniela Bursuceanu, mama fetelor: „Roberta este un copil foarte ager, foarte energic. Andreea este foarte conştiincioasă, are note foarte mari. Dacă ea ia un opt, Andreea plânge.”

Roberta este pasionată de gimnastică şi se pregăteşte să devină o mare campioană.

„Visez ca să devin mare gimnastă”, spune Roberta.

Daniela Bursuceanu, mama fetelor: „Dacă vrea să scrie, zic: Stai pe masă, să scrii. Ea stă pe jos, în şpagat. Dacă îi mai spun Roberta, fă-ţi lecţiile. Da vreau pe jos! (...) Scrie ce scrie, după aceea face o roată, face un pod!”

Andreea face exerciţii la matematică toată ziua. ÎI plac cifrele, iar pentru ea calculele sunt o joacă serioasă.

Vreau să iau note mari la şcoală, ca să mă fac ceva mare în viaţă”, spune Andreea.

Acum doi ani, cele trei au primit o locuinţă socială. Din păcate, tot în aceeaşi perioadă, Daniela Bursuceanu a fost diagnosticată cu boala Parkinson. Femeia încearcă să se descurce cum poate. Recunoaşte că banii sunt o problemă, dar vrea ca Andreea şi Roberta să aibă o copilărie lipsită de grija zilei de mâine.

Daniela Bursuceanu, mama fetelor: „Le-am explicat că în viaţă nu e neapărat să ai mulţi bani, ştiţi? Omul sărac, dacă vrea să aibă mulţi bani, să se ridice de jos şi să muncească. Şi noi aşa am făcut!”


Roberta şi Andreea Radu sunt două luptătoare. Acasă, la şcoală sau la antrenamente. Roberta se antrenează zilnic pentru că vrea să ajungă o mare gimnastă. Iar Andreea vrea să devină un matematician cunoscut. Pentru a ajunge acolo unde şi-au propus, fetele au nevoie de ajutor.

În sala de sport a Grupului Sportiv Şcolar Dinamo, Roberta Radu se antrenează. S-a trezit de la ora 6, a mers o oră cu autobuzul până la şcoală, iar acum, timp de trei ore, face exerciţii.

Mariana Câmpeanu, profesor la Clubul Sportiv Şcolar „Dinamo": „Roberta a ajuns în sala de gimnastică acum patru ani. După ce a văzut că a progresat, a început să vină zilnic”.

Mariana Câmpeanu, antrenoarea fetei, i-a remarcat deja ambiţia şi efortul şi îi prevede un viitor strălucit.

Mariana Câmpeanu: „La ultimul Campionat Mondial, dacă l-aţi văzut (...) campioana mondială Beitz, deci exact dorinţa şi puterea lui Biles le are această domnişoară. Să dea Dumnezeu ca şi ea să ajungă acolo sus, în care să spună „Eu sunt Biles de România".

În timp ce Roberta se antrenează, sora ei, Andreea, rezolvă exerciţii la matematică. Este ambiţioasă şi îi place să participe la concursuri şcolare.

Andreea Radu: „Am fost la concursul Euclid în clasa I, şi din clasa a III-a am fost şi la Română (...) după aceea am fost şi în clasa a doua la Arhimede, şi Comper de Română şi de Matematică şi LuminaMath. (...) Am şapte medalii la concursuri de matematică, de aur şi argint. Şi după aceea la Arhimede am mai luat două medalii de argint şi una de bronz şi la Comper am ajuns pe faza naţională, pe ţară, şi am luat locul 3. Mă face să mă simt bucuroasă că am atâtea medalii”.

Fetele au nevoie de sprijin pentru a reuşi. Roberta nu-şi permite să meargă la cantonamentele de gimnastică, iar Andreea are nevoie de culegeri. Mov Craciun le-a auzit povestea şi este decis să intervină!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri