Sari la conținut
News Alert

Mov Crăciun dăruiește un viitor | Teodora Cucu, campioană națională și europeană la gimnastică aerobică

În România, un sfert din copii devin obezi sau supraponderali până să ajungă la vârsta de opt ani, arată un studiu recent al Organizației Mondiale a Sănătății. Principalele cauze ale acestui fenomen sunt alimentația nesănătoasă și lipsa activităților sportive. Dincolo de statisticile îngrijorătoare sunt însă și copii pentru care sportul a devenit un mod de viață. Teodora Cucu face gimnastică de la vârsta de trei ani și a devenit membră a lotului național.

Teodora Cucu este elevă în clasa a X-a la liceul sportiv Mircea Eliade din București. Spre deosebire de alte fete de vârsta ei, adolescenta se antrenează în fiecare zi, chiar și în timpul liber. Iar rezultatele se văd. A devenit campioană națională și europeană la gimnastică aerobică.

Teodora Cucu, gimnastă: „Au avut cea mai mare contribuție părinții și nu regret acest lucru. Le datorez foarte multe.”

Teo a pășit pentru prima dată în sala de gimnastica când avea numai trei ani. Părinții au îndrumat-o să facă sport dintr-un motiv cât se poate de simplu.

Oana Cucu, mama Teodorei: „De foarte mică a fost energică tot timpul se învârtea, dansa prin casă făcea tot felul de nebunii și am zis să o ducem undeva la un club, la un sport să își consume energia.”

A câștigat prima medalie la vârsta de șase ani. Atunci, părinții au înțeles că, pentru Teodora, gimnastica nu mai era doar un mod de a-și consuma energia și au încurajat-o.

Teodora Cucu, gimnastă: „Și când eram fericită și luam medalii îmi ziceau să continui și să fiu și mai bună.”

Cum performanța sportivă cere sacrificii, inclusiv de natură financiară, familia a decis să o susțină cu orice preț.

Oana Cucu, mama Teodorei: „Sigur, suntem în continuare alături de ea și o susținem.”

Mădălina Cioveie, antrenor: „Majoritatea când își aduc copiii să facă performanță sunt dispuși să facă acest sacrificiu, adică știu unde vin și ce trebuie să facă și înțeleg că există sacrificiul de a-i aduce în fiecare zi și de a renunța la concedii, vacanțe ca să vină să facă sport copilul.”

Anul aceasta, Teodora a confirmat încrederea acordată. În luna noiembrie, a devenit campioană europeană la gimnastică aerobică. Adolescenta este considerată o stea în devenire a sportului românesc.

Adolescenta, în vârstă de 15 ani, campioană națională și europeană la gimnastică aerobică, este considerată una dintre cele mai bune tinere sportive ale României.

Antrenoarea fetei spune că adolescenta este ”steluța României”.

Este o steluță a României, am putea spune în echipa României, este o stea”, a spus Mariana Mezei.

Anul acesta, Teodora a obținut medalia de aur la juniori la individual în Bulgaria și Portugalia.

Anul aceasta, în mai, am fost în Bulgaria unde am obținut medalia de aur la juniori la individual și în Portugalia unde am avut individual, trio grup și am luat locul întâi. Medalia de aur la individual, medalii de argint la grup și la trio și medalia de argint la echipă”, a povestit sportiva.

Cu peste 12 ani de carieră, Teodora Cucu are o carte de vizită impresionantă: a câştigat 23 de cupe și 78 de medalii, din care 72 de aur.

„Are un caracter puternic, are o inteligență motrică fantastică pentru vârsta ei. Ea a început foarte devreme gimnastica, nu avea trei ani când a pășit la mine în sală”, a spus antrenoarea tinerei.

De asemenea, gimnasta a vorbit despre sacrificiile pe care le face pentru sportul ei.

Sunt foarte mari sacrificii. Nu poți fi ca un copil normal, ca unul care să se ducă să se joace în fiecare zi sau să stea la calculator. Trebuie mereu să fii în sală și cu toate astea este o mare satisfacție”, a spus Teodora.

Teodora a avut puterea să depășească o problemă gravă de sănătate și a revenit la antrenamente. În anul 2009, din cauza unei infecții la șold, sportiva a suferit o intervenție chirurgicală. Timp de trei luni nu a mai făcut gimnastică.

„După alte trei luni de pauza acasa am chemat-o, ușor ușor am început treptat antrenamentele, a recăpătat încredere în ea și nici la un an de la intervenția chirurgicala își câștiga următoarea competiție”, a spus antrenoarea tinerei.

Acum, Teodora vrea să devină campionă mondială. Se pregăteşte în fiecare zi pentru competiţia care va avea loc anul viitor, în Coreea de Sud.

Vreau să ajung la seniori și cât mă ține sănătatea și puterea să continui!”, a declarat Teodora Cucu.