NĂSCUT ÎN ROMÂNIA. Posibilitățile financiare ale familiei influențează decisiv educația copiilor

Data publicării:
razvan

Răzvan şi Elena sunt doi copii care au aceleaşi vise: să termine şcoala şi să devină cineva în viaţă. Drumul fiecăruia însă este cât se poate de diferit. Totul porneşte de la locul în care s-au născut. 

„Îmi place matematica și religia pentru că sunt două materii foarte frumoase până la urmă și foarte ușoare. La religie îmi place foarte mult pentru că noi nu am fost creați din Big Bang, am fost creați de cineva și trebuie să știm cine a fost. S-a demonstrat și științific că în ADN-ul nostru uman există un mesaj de la Dumnezeu. Chiar cred în chestia asta”, explică Răzvan.

Răzvan are 10 ani şi locuieşte împreună cu părinţii în Craiova. Mama este asistentă medicală.Tatăl are propria afacere, aşa că programul îi permite să se implice în viaţa fiului.

Puştiul învaţă la o şcoală din centrul oraşului, iar părinţii au grijă să nu-i lipsească nimic. Nici acasă, nici în clasă. Părinţii ar face orice pentru ca Răzvan să aibă parte de cea mai bună educaţie. „Are play station, are Wee. Îi facem toate poftele, dar le și merită. Învață bine”, spune tatăl lui Răzvan.

La polul opus, însă, se poziţionează mulţi copii care locuiesc la sate. Unii dintre ei nici nu visează la tablete sau excursii în Egipt. Sunt bucuroşi că pot merge la şcoală. O spune Elena, o copilă de 10 ani, care locuieşte la internat.

Părinţii şi-i vede la sfârşitul săptămânii şi în vacanţe. Asta, deşi familia locuieşte la doar 15 kilometri de şcoală. Abonamentul pentru transportul zilnic ar fi costisitor, mai ales că Elena mai are încă doi fraţi la aceeaşi şcoală.

„Copiii care locuiesc la acest internat vin de la distanțe cuprinse între 5 și 15 km. Dacă nu ar putea să stea la internat, ar fi neșcolarizați”, spune directorul școlii. Mama Elenei recunoaște că fetița nu a fost niciodată într-o excursie, iar când vine acasă nu se joacă, are grijă de animale.

Părinţii Elenei nu-şi permit să plătească pentru educaţia copiiilor. Şcoala din Cireşu şi internatul, care găzduieşte 60 de elevi din mai multe sate din Mehedinţi, sunt finanţate, de 18 ani, de o familie de profesori pensionari suedezi. Doi străini cu suflet mare dau o lecţie de viaţă unui stat român neputincios.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri