Sari la conținut

Extinderea NATO, blocată de Rusia

NATO şi-a continuat politica de extindere şi numără astăzi 28 de state membre. Dintre acestea, trei sunt foste Republici Sovietice - Estonia, Letonia şi Lituania, iar alte şase, printre care şi România, au fost semnatare ale Pactului de la Varşovia. NATO a primit, aşadar, cu braţele deschise un număr semnificativ de ţări odinoară adversare.

Porţile alianţei par acum ferecate. Croaţia şi Albania abia s-au strecurat în 2009. Au primit invitaţia de aderare acum 6 ani, la Summitul organizat la Bucureşti. Tot atunci, NATO promitea Georgiei şi Ucrainei ca sunt la un pas distanţă de statutul de membru. Şi cetăţenilor din Muntenegru li s-a oferit speranţa că pot intra sub umbrela NATO.

Însă, după summit-ul de la Bucureşti, relaţiile dintre NATO şi Rusia s-au deteriorat constant iar Europa nu mai e la fel ca în 2008. Niciun nou membru nu a mai fost invitat de atunci, iar în contextul actual, cu Rusia lui Putin tot mai agresivă, e puţin probabil ca NATO să pătrundă şi mai mult în sfera de influenţă a fostei URSS.