Obiectivele României la Summitul NATO

Data publicării:
basescu presidency 19 iul

România cere, prin vocea preşedintelui Traian Băsescu, întărirea flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice. Ceea ce presupune o mai mare prezenţă a navelor şi avioanelor de luptă ale NATO în spaţiul Mării Negre.

Cred că, în acest moment, putem spune, cu o oarecare certitudine, că nu vom avea o baza NATO permanentă în România. Spun asta pentru că, pe drumul spre Ţara Galilor, am stat de vorbă cu mai mulţi membri ai delegaţiei care participa la NATO şi îmi spuneau că ţară naostră nu a cerut niciodată o baza permanentă, ci o doar prezenţa permamentă a trupelor NATO în România. Aşadar, este posibil ca, în viitorul apropiat, să avem soldaţi NATO pe teritoriul României, de la câteva zeci la câteva sute. Nu s-a stabilit numărul acestora şi este posibil că aceştia să staţioneze la baza de la Kogălniceanu”, potrivit trimisului special al Digi24 la summitul NATO, Toma Petcu.

Fapt anunţat de Traian Băsescu înainte de a pleca la reuniunea NATO, după ce premierul, dar şi ministrul de Externe au vehiculat ideea că România va găzdui baze militare permanente.

(VIDEO - Trimisul special Digi24 la summitul NATO, Toma Petcu)

Statele NATO se angajează să nu instaleze baze militare permanente mari la granița de est a NATO”, declara șeful statului.

România vrea şi să se ocupe de unul dintre cele patru programe ale NATO privind securitatea Ucrainei. Este cel privind siguranţa cibernetică a statului vecin.

„O altă temă importantă pe care România o va aduce în discuţie la summitul NATO este o rediscutare a Articolului 5 din tratatul Alianţei. Spunea preşedintele Traian Băsescu că, dacă s-ar întâmplă într-o ţară NATO ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, dacă am avea parte de un război hibrid, atunci ar trebui să se aplice Articolul 5 din tratat , iar ţările aliate, celelalte ţări din NATO, ar trebui să intrevină să protejeze respectivă ţară”, e explicat Toma Petcu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri