Sari la conținut

Afacerea iepurilor "uriaşi"

În judeţul Bihor, cererea de asemenea iepuri a dus la dezvoltarea unor afaceri locale, iar fermierii ştiu ce să le spună clienţilor .

„După ce se sacrifică rămâne undeva cam la 60% carne pentru consum. Dacă are 8 kg, rămâne undeva la 4,5-5 kilograme. Nu e o carne grasă, e o carne mai seacă, e foarte bună”, spune Alin Jurcuţ, crescător de iepuri uriaşi.

Zsolt Kotti are deja 30 de ani de când creşte iepuri din rasele Californiană şi Uriaş German. În ultima vreme şi-a adaptat oferta la cererea clienţilor care vor carne bio: „Un iepure ca ăsta e 150 de euro. Ajung la o greutate de 9-10 kilograme chiar. E o rasă de carne, uriaşă. Carnea e mai seacă decât la rasa californiană de carne şi procentajul de os e mai mare în carcasa tăiată”.

Nu duce lipsă de clienţi, chiar dacă preţurile depăşesc aşteptările unora dintre ei.

E recomandată pentru copii, pentru bătrâni, conţine o cantitate mare de proteine, calciu, fier , magneziu, zinc, e o carne sănătoasă, fără colesterol. Carcasa de iepure ajunge la 25 de lei şi pulpa şi spata care sunt mai cărnoase la 50-60 de lei”, spune Zsolt Kotti.

Afacerea creşte, fiindcă din ce în ce mai mulţi români înlocuiesc în meniul de Paşte carnea de miel cu aceea de pasăre sau de iepure.