Francisc Doboș despre beatificarea Monseniorului Ghika: „Un român minunat, de care suntem mândri”

Data publicării:
cruce V Ghika de pe vladimirghika.ro

Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti, a declarat în ediția specială „Poveștile credinței” că Monseniorul Vladimir Ghika a fost „un român minunat” și a subliniat că nu are nimeni „drept de proprietate” asupra acestuia. „Dacă sfințenia e adevărată, nu are graniță”, a adăugat el.

„Suntem plini de așteptare pentru ziua de mâine. Vin de la Romexpo, unde va avea loc sfânta Liturghie a beatificării, pregătirile sunt în toi. Au fost lansate invitații către toate autoritățile statului, civile, religioase. Avem confirmări din partea BOR, din partea cultelor, va fi un reprezentant al Patriatrhiei, unul al cultului mozaic, al cultului musulman, reprezentanți ai corpului diplomatic, membri ai societății civile.Ne dorim însă cel mai mult să vină oamenii care ne privesc. Mulți vin din țară, din Moldova, le mulțumim, ca și celor care vor veni din Transilvania”, a explicat părintele Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti.

„Din momentul în care am aflat ne-am gândit la locul pentru ceremonie. Mâine dorim ca acest loc să devină o biserică, un spațiu sacru. Va deveni un loc binecuvântat de Dumnezeu, pentru toți cei care îl vor cinsti”, a subliniat el.

Monseniorul Ghika, fiind catolic, e și universal, nu numai prin credință, dar și din punctul de vedere al culturii. Un român celebru, minunat, de care suntem mândri. Încă nu e suficient cunoscută personalitatea sa în România, dar le vorbește românilor prin gândurile, scrierile sale, prin prietenia sa cu oamenii vremii care au relatat despre el. Nu trebuie să uităm cine au fost cei care au mers înaintea noastră, care a fost istoria familiei Ghika, ce a dăruit peste zece domnitori”, a explicat părintele Francisc Doboș.

Nu avem drept de proprietate asupra nimănui, sfințenia e a lui Dumnezeu și transpare în viața oamenilor. Dacă sfințenia e adevărată, nu are granițe”, a subliniat el.

„Termenul Fericit înseamnă beatificarea, e o treaptă intermediară până când un om este declarat sfânt. Va fi sărbătorit liturgic la 16 mai, și în diocezele din țară, însă episcopii din teritoriu trebuie să ceară acest lucru la Vatican. De asemenea, și în dioceza de la Paris”, a informat invitatul emisiunii. 

„Moaștele Fericitului vor rămâne în mormântul familiei, la Bellu Ortodox, dar parte importantă va fi dată parohiilor care vor solicita acest privilegiu. Moaștele vor fi prezente și în catedrala Sf. Iosif. Duminică va fi o Liturghie solemnă în catedrală, vor fi venerate moaștele, va fi dezvelită icoana în catedrală. Icoana nu se știe cine a pictat-o, dar îl arată pe Monsenior ca în toate fotografiile sale, transmițând bunătate”, a adăugat părintele Francisc Doboș.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri