Sari la conținut

PREMIILE OSCAR 2015. "Boyhood", filmul realizat în 39 de zile, întinse pe o perioadă de 12 ani

Nu are explozii, urmăriri de maşini sau efecte speciale. Cu toate acestea, a cucerit o lume întreagă. "Boyhood" prezintă momente semnificative din viaţa unui copil, de când merge la şcoală în clasa întâi şi până în clasa a doisprezecea, cu mici bucurii şi mari tristeţi, dezamăgiri şi descoperiri. Proiectul a fost atât de important pentru cei implicaţi încât, dacă regizorul Richard Linklater ar fi murit în timpul producţiei, actorul Ethan Hawke era pregătit să filmeze restul scenariului. În plus, fiica lui Linklater, Lorelei, o interpretează în film pe sora eroului principal.

Tudor Giurgiu: „Filmul meu preferat, la categoria „Cel mai bun film", (...) eu aş vota cu „Boyhood", pentru că este un film, un exerciţiu unic de a filma o familie şi un copil, pe durata a 12 ani, şi cred că e un exerciţiu şi o poveste despre familie şi de fapt despre copilărie, despre maturizare, cum eu n-am mai văzut în cinemaul mondial. E prima dată când s-a făcut nebunia asta. (...) Mi-aş dori foarte mult să câştige. Cred că e un film foarte inteligent”.

Cristi Mărculescu: "Boyhood e unul din puţinele filme făcute de americani, nu chiar de Hollywood, pentru că Linklater e aşa, mai low-profile. Deci Boyhood e un film din ăsta care e foarte natural şi are o umanitate la care chiar poţi să empatizezi. [...] Un film care a reuşit să cauzeze destulă emoţie încât să meargă pe un tsunami de reacţii pozitive."

Pentru idee, realizare şi pentru efortul de a strânge acelaşi grup de oameni timp de doisprezece ani, Richard Linklater este cotat ca favorit la premiul pentru "Cel mai bun regizor". Iar Patricia Arquette este aproape imbatabilă la categoria "Cea mai bună actriţă în rol secundar".

Florentina Ciuvercă, critic de film: „Ca publicitate e luat mult înainte de celelalte filme, e un film mai mic, independent şi curajos şi special, care poate va primi un vot din inima membrilor Academiei”.

Digi24 şi DigiFilm difuzează în exclusivitate pentru România Gala Premiilor Oscar. Aflăm împreună cine sunt marii câştigători în seara de duminică, 22 februarie, începând cu ora 2.00.